Vineri 22 martie, raionul Ungheni a fost vizitat de Delegația pe domeniul Agricultură, Turism și Sisteme de Irigare din Carolina de Nord, SUA, în componență: Peter Thorton, Director al Departamentului de Agricultură și Servicii pentru Consumatori din Carolina de Nord, Alexander M. ,,Sandy” Stewart, Comisar adjunct pentru agricultură la Departamentul de Agricultură și Servicii pentru Consumatori din Carolina de Nord, Dr. Rich Bonanno, Prorector, Outreach și Engagement, Dr. Carla Barbieri, Profesor, Agroturism & Bunăstarea Socială, Erica Calderon, Departamentului de Agricultură și Servicii pentru Consumatori din Carolina de Nord.

Activitatea a fost desfășurată în cadrul activităților locale ale Delegației, care a venit odată cu semnarea acordului între țări pentru a fortifica relațiile în cadrul acestui Parteneriat Bilateral Carolina de Nord, SUA – Republica Moldova.

Delegația pe domeniul Agricultură, Turism și Sisteme de Irigare din Carolina de Nord, SUA a întreprins o întâlnire oficială cu conducerea raionului Ungheni și partenerii locali. În cadrul acesteia domnul Dionisie Ternovschi, președintele raionului, asistat de alți reprezentanți locali, a abordat obiectivele strategice de dezvoltare a raionului Ungheni și perspectivele de colaborare. Oaspeții au adresat un șir de întrebări privind agricultura raionului, modul de interacțiune a mediului public, privat, de cercetare, formarea specialiștilor și promovarea produselor locale. Profitând de ocazie, în ședința menționată, Consiliul raional Ungheni, GEN Moldova, Clusterul Turistic Regional Ținutul de Vest, au semnat un Memorandum în vederea colaborării în domeniul antreprenoriatului, pe dimensiunea programelor de Antreprenoriat de Impact, LocalBond și organizării Săptămânii Globale a Antreprenoriatului.

Discuțiile au continuat în incinta Colegiului Agroindustial din mun. Ungheni, unde a avut loc sesiunea ,,Dialogul Deschis: Formarea talentelor în agricultură și turism” lansat de GEN Moldova, Consiliul raional Ugheni, UTM în parteneriatul strategic cu USAID în cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, ANTRIM, Clusterul Turistic Regional Ținutul de Vest, Colegiul Agroindustrial Ungheni.

În cadrul activității au fost discutate modele de conectare dintre instituții de învățământ în domeniu, interconectarea între clustere, formarea și pregătirea de talente, perspective în agricultură și dezvoltare de cluster și clusterizare. Participanții au avut acces la expertiza experților locali și din Carolina de Nord, SUA, au împărtășit experiența moldovenească peste ocean și experiența americană în comercializarea produselor agricole.

De asemenea, în cadrul vizitei au fost vizitați agenții economici cu activitatea în domeniul turismului rural, care au povestit despre experiența și produsele lor, modelele de marketing și relaționare cu clienții.

La final de vizită, oaspeții din Carolina de Nord, SUA au plantat puieți de stejar în Rezervația Naturală de Stat ,,Plaiul Fagului”, ca simbol al prieteniei și sustenabilității relațiilor de colaborare.