Pe data de 04 martie 2016 în cadrul Consiliului raional Ungheni s-a desfășurat  treningul cu tematica ”Oportunități în cultivarea cerealelor în sistemul ecologic și comercializarea lor”. Evenimentul  a fost organizat de  Direcția agricultură și alimentație din raionul Ungheni în parteneriat cu o organizaţia non guvernamentală  People in Need (PIN), Cehia, în cadrul proiectul ”Susținerea Agriculturii Organice în R. Moldova”  și  Prograin Organic, companie de dezvoltare a agriculturii organice, al cărei scop princial constă în promovarea și implementarea tehnologiilor speciale de creștere a cerealelor organice în Republica Moldova.

La eveniment au participat  agenți economici din raion interesați de implementarea agriculturii organice pe terenurile lor, elevii Colegiului Agroindustrial din or.Ungheni și  expertul în producția ecologică, Valentin Crîșmaru, reprezentant al Institutului de Ecologie și Geografie (IEG) în cadrul Academiei de Științe din Moldova.

În cadrul instruirii au fost prezentate programele pentru susținerea sectorului agricol în R. Moldova;   lanțul valoric al cultivării cerealelor organice; cerificarea organică (certificare în grup și organismele de certificare); livrarea inputurilor pentru agricultura organică (semințe, fertilizanți, preparate de protecție); tehnologiile de cultivare și recoltare; logistica și depozitarea cerealelor organice; ambalarea și distribuția cumpărătorului final.

În raionul  Ungheni s-a încercat deja cultivarea  a cîteva ha experimentale de cereale organice, și anume, a speciei  de grîu sălbatic – Spelta, rezistentă la boli, dăunători, secetă și frig. Recolta obținută  este producție organică, ecologică cu proprietăți gustative aparte. Conform estimărilor specialiștilor  o tona a acestui produs  costă 400-500 Euro.

Producătorii de cereale din raionul Ungheni s-au arătat interesați de cultivarea noii specii de grîu. La rîndul său, invitații i-au asigurat  că vor interveni cu asistență în elaborarea  studiului de fezabilitate, analiza rentabilității, a solului,  certificarea noii producții,  vor acorda ajutor de transport,  documentație, vor oferi informații referitoare  la programele informaționale, promoționale și instruiri în domeniul agriculturii organice.