Preşedintele raionului Ungheni, IurieToma, l-a avut ca oaspete, în data de 10 martie, pe Ambasadorul Regatului Belgiei în România şi Republica Moldova, Philippe Beke.

A fost prima vizită a Excelenţei Sale în raionul Ungheni, în cadrul căreia dînsul a încercat să ia cunoştinţă de realitățile din raion.

Dezvoltarea economică, infrastructura, serviciile medicale și posibilitatea dezvoltării unor proiecte comune – iată principalele subiecte abordate în cadrul întîlnirii.

           IurieToma a apreciat decizia Excelenţei Sale de a vizita raionul Ungheni, menţionînd disponibilitatea instituției pe care o reprezintă de a sprijini demersurile de consolidare a unor relaţii cu oficialităţi belgiene prin semnarea acordurilor de înfrăţire şi colaborare.

      

Ambasadorul s-a interesat despre eventualele beneficii ale descentralizării administraţiei publice locale, auzind, drept răspuns din partea preşedintelui raionului Ungheni că acest lucru este binevenit. “Am avea doar de cîştigat de pe urma descentalizării”, a subliniat IurieToma, aducîndca argument în favoarea afirmaţiei sale trecerea la autogestiune a instituţiilor de învăţămînt, care s-a soldat cu un real succes. S-au făcut economii consistente, care au permis ulterior crearea unei infrastructuri mai bune, repararea acestora, schimbarea geamurilor etc.

Totodată, preşedintele raionului şi-a exprimat convingerea că e necesară o reformă teritorial-administrativă, după care să urmeze şi descentralizarea.

          Ambasadorul a rămas placut surpins de cele expuse de oficialul unghenean, exprimîndu-şi speranţa la o colaborare mai strînsă şi la o nouă revedere.