ATENȚIE!!!

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ

            Pesta Porcină Africană (PPA) – este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente ce afectează porcii domestici și porcii mistreți indiferent de rasă, vîrstă și sex ce provoacă pagube economice importante.

Oamenii nu se infectează cu acest virus !!!

  • Rezistenţa virusului Pesta Porcină Africană
  • Virusul PPA este foarte rezistent la acţiunea factorilor fizici, chimici şi biologici:
  • 6-10 zile în fecalele de porc;
  • 10 săptămâni în cadavre;
  • 3-6 luni în carnea sărată şi afumată;
  • 6-12 luni în corpul căpuşelor din genul Ornithodoros şi Rhipicephalus;
  • 18 luni în sânge la temperatura de 4ºC;
  • 6 ani în sângele congelat;
  • mai mulţi ani în carnea congelată.

 

Perioada de la infectare pînă la apariția semnelor de boală constitue 3-15 zile.

Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin:

  • secreţiile şi excreţiile animalelor infectate (virusul se elimină prin salivă, lacrimi, secreţiile nazale, urină, fecale, secreţiile din tractul genital), sângele, ţesuturile animalelor bolnave sau moarte;
  • porcii sălbatici;
  • animalele trecute prin boală, dar care au supravețuit;
  • adăposturile, aşternutul, materialele de îngrijire, furajele, hainele etc. contaminate; vehiculele şi persoanele (vizitatori, comercianți, medici veterinari) care circulă între efectivele contaminate şi cele sănătoase;
  • furajele, resturi de la bucătărie (lături) care conţin carne și produse din carne cînd originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută sau provenită de la porcii infectaţi.

 

  • Semnele clinice ce pot apărea în Pesta Porcină Africană

Nu există semne specifice care să indice boala, semnele pot fi atribuite și altor boli, dar se poate observa:

  • Moarte după 6-13, maximum 20 de zile, posibil chiar 100% din efectiv;
  • Febră mare: 40,5 – 42º C, care se menţine 3-4 zile;
  • Apatie și împleticire în mers, lipsa poftei de mâncare care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morții,
  • Roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vîrfului picioarelor, a abdomenului și pieptului;
  • Vomitări, diaree (uneori cu sînge) și udori la ochi;
  • Scroafele gestante avortează;

 

  • Nu există vaccin disponibil împotriva Pesta Porcină Africană !!!!!!
  • Nu există tratament pentru Pesta Porcină Africană !!!!!!!
  • Se previne doar prin respectarea cerințelor minime de biosecuritate din gospodărie.
  • 1) porcinile trebuie întreținute în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu procinile domestice din alte exploatații, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porcine domestice ;
  • 2) pentru îngijirera porcilor se vor utiliza haine și încălțăminte aparte destinate doar în acest scop (îmbrăcate la întrare în adăpost și dezbrăcate la ieșirea din adăpost), nu împrumutați și nu dați unelte pentru îngrijirea animalelor;
  • 3) la intrarea în adăpost să fie prevăzute facilități pentru spălarea mîinilor și dezinfecția încălțămintei;
  • 4) porcii nu trebuie hrăniți cu deșeuri alimentare (resturi de la grădinițe, școli, restaurante, cantine etc.) ce conțin resturi de carne de porc;
  • 5) porcii nu trebuie să vină în contact cu produse sau subproduse provenite de la porci mistreți, inclusiv de la cei vânați sau morți;
  • 6) scroafele/vierii nu trebuie scoase/admise din/în exploatație în scopul montei (însămînțare);
  • 7) porcii nu trebuie hrăniți cu iarbă proaspătă sau cu cereale, cu excepția cazului în care acestea sînt tratate astfel încât să fie inactivat virusul  PPA (Pesta porcină africană) sau sînt depozitate timp de cel puțin 30 de zile înainte de a fi administrate;
  • 8) utilizarea paielor, ca așternut pentru porci, numai în cazul în care acestea au fost tratate astfel încât să fie inactivat virusul PPA sau au fost păstrate timp de cel puțin 90 de zile înainte de a fi utilizate;
  • 9) în cazul în care cineva din familie a participat la partide de vînătoare sau a participat la manipularea vînatului, nu va contacta cu porcii cel puțin 48 ore;
  • 10) nu se admite accesul persoanelor străine (vizitatori, comercianți) la porcii din gospodărie;
  • 11) sacrificarea (tăirea) în condiții casnice a porcinelor se va efectua numai sub supreavegherea unui medic veteterinar.

În cazul în care suspectați că un porc este bolnav de pestă porcină africană:

  • Anunțați imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcția Raională/Municipală pentru Siguranța Alimentelor, ori Primarul satului;
  • Izolați imediat animalul bolnav, sau cadavrul de alte animale fără semne de boală și îț prezentați medicului veterinar;
  • Să nu aruncați cadavrul animalului în locuri neamenajate.

Este mai bine  să raportați orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, dacît să nu raportați deloc!!

 

Telefonul Direcției raionale pentru Siguranța Alimentelor Ungheni la care se va anunța orice suspiciune este:    (0236) 2-56-09, 079989817

 

Inspector superior  

Secția Supreveghere Sanitar-Veterinară Ungheni                       Dr. Mutu Maxim