Comunicat informativ

 cu privire la circumstanţele şi cauzele electrocutării

avute loc cu populaţia în IE de distributie.

     

La data de 31.10.2018, aproximativ la ora 17-00,  în or.Cricova,  str.Minerilor 9,  a avut loc un caz de electrocutare cu minorul Onisciuc Chiril anul naşterii 2009, soldat cu arsuri a palmelor ambelor mini si a feţei.

 

Circumstanţele accidentului

Accidentatul, impreuna cu alti doi copii cam de aceasi virsta, au organizat un joc in preajma punctului de transformare PT-9510. Jocul consta in ascunderea unui obiect (in cazul dat o bucata de tava din masa plastica), de catre unul din copii, ca mai apoi ceilalti sa-l gaseasca. Ţeava a fost ascunsă in mai multe locuri, dar usor gasita. Ea a fost ascunsa  si in ID-0,4 kV spune Nichita Bolocan – unul din copii ce participa la joc pentru ca era acces liber (usa nu era inchuiată cu lacat). Dupa ce ţeava a fost gasita si aici a venit rindul s-o ascundă Chiril. Este incredibil, dar el s-a urcat tocmai la izolatoarele de trecere 10 kV (de mentionat ca de pe ID-0,4 kV pina la izolatoarele de trecere 10 kV inaltimea e aprocsimativ de 2 m), unde a si fost electrocutat. Asa s-a intimplat, ca vecinul din apropiere, d.Friesen Iacob de acasă a vazut cum baiatul atirna sus. A fost nevoit s-ă saie 2 garduri ca

s-ă ajungă mai repede la punctului de transformare. El spune ca indată, folosindu-se de usa neincuiată a PT, a deconectat toate automatele in ID-0,4 kV. In acest moment observă, ca picoarele se misca, iar corpul cade cu capul in jos. Din zbor a dovedit s-ă intoacă corpul, asfel a evitat ciocnirea capului direct cu solul. Intre timp alti vecini au chemat salvarea.

 

Cauzele accidentului

  • lipsa cunoştinţelor elementare din partea copiilor in vederea organizarii jocului in apropierea instalatiilor electrice (PT).
  • Lipsa supavegherii copiilor de catre parinti in raport cu virsta lor.

Cazul dat este investigat de Comisariatul de poliţie a or.Cricova şi de către IET Chişinău.

 

 

Inspector IET Călăraşi                                        Andrei Prodan

06.11.2018