Comunicat informativ

 

La data de 06 mai 2019, aproximativ la ora 2010 a avut loc un caz de electrocutare cu  minorul Fonariuc Alexandru, anul naşterii 2003, elev a clasei 9 a gimnaziului Morenii Noi.   Accidentul a avut loc la post de transformare PT-10/0,4kV, tip.КТПМ-К,  nr.136/160 kVA,  fid.9, staţia electrică  35/10/6 kV Valea Mare din s.Morenii Noi.

 

  1. Circumstanţele accidentului

În ziua nominalizată accidentatul s-ă  urcat intenţionat pe postul de transformare (pe partea exterioară a învelişului metalic PT sunt rămase multiple urme de la încălţămintea pătimitului).

Din spusele şi lămuririle depuse de martorii oculari accidentatul era agitat şi striga că nu mai vrea s-ă trăiască.  La strigătele lui se adunase mai mulţi săteni şi toţi  îl rugau să se coboare, însă dînsul a refuzat.

Stînd cu picioarele pe tabloul ID-0,4kV a PT, sărind în sus  s-a agăţat cu mînile de conductorii SIP2A-3×70+1x90mm2, ieşire spre LEAI – 0,4kV din PT.

Fiind agăţat de conductori a balansat de careva ori, s-a ridicat în mîni şi cu ambele picioare s-a agăţat de aceiaşi conductori.  Apropiinduse la o distanţă inadmisibilă cu mîna dreaptă de conductorul fazei ,,C”  partea neizolată a descărcătorului tip.РВО-10kV a PT şi în urma apariţiei arcului electric a fost electrocutat.

Căzînd de sus s-a lovit de fondaţia din beton a PT.

În scurt timp la faţa locului a sosit ambulanţa care l-au transportat la spitalul raional Ungheni pentru acordarea ajutorului necesar.

Postul de transformare PT-10/0,4kV era încuiat şi pe uşile ID-10kV şi ID-0,4kV este prezenţa semnelor de avertizare şi dispecerat.

 

  1. Cauzele accidentului
  • Urcarea samovolnică a accidentatului pe postul de transformare10/0,4kVşi ignorarea categorică a semnelor de avertizare de pe uşile punctului de transformare 10/0,4kV.
  • Lipsa cunoştinţelor elementare din partea accidentatului despre pericolul ce-l prezintă curentul electric;

 

 

Inspector OT Nord al ANRE                                                              A.Prodan

07.05.2019.