Astăzi în sala de şedinţe a Consiliului raional Ungheni s-a desfăşurat un Atelier de instruire moderat de experţi germani din cadrul proiectului Twinning, şi de către Direcţia Parteneriat Public Privat din cadrul Agenţiei Proprietăţi Publice, reprezentată de doamna Maria Şendrilă, cu tematica : „Prezentarea manualului privind procedurile de implementare a proiectelor PPP (Parteneriat Public Privat ) şi a concesiunilor, experienţa UE şi a Republicii Moldova în domeniul proiectelor PPP”.

La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai administrţiei publice locale, şefi ai serviciilor descentralizate şi desconentrate, ş.a.

Prima parte a seminarului s-a axat in prezentarea manualului privind practicile de implementare a proiectelor de parteneriat public – privat şi concesiunilor. A doua parte s-a axat pe prezentarea practicilor de implementare a PPP atît în Republica Moldova cît şi în Germania. Pentru Republica Moldova ţinem să aducem la cunoştinţă că, raionul Ungheni împreună cu alte 5 raioane din ţară a trecut prima etapă a proiectului Energie şi Biomasă din Moldova, fapt relatat de domnul Alexandru Ursu, managerul proiectului, prezent la seminar.

După părerea experţilor, PPP-urile devin din ce în ce mai populare. Implementarea lor asigură activarea riscurilor de la stat la sectorul privat, care deasemena diminuează rolul statului şi implică activ sectorul privat în dezvoltarea economiei. Unele sectoare de interes naţional, cum ar fi infrastructura de transport, energier, educaţie, cultură, servicii sociale, de securitate de stat, în cazul în care statul nu are fonduri suficiente sau capacităţi manageriale pentru a oferi servicii de calitate populaţiei, dar care nu pot fi vîndute la sectorul privat, pot fi dezvoltate cu ajutorul acestui instrument.

Ţinem să aducem mulţumiri organizatorilor acestui atelier de instruire, în speranţa că Republica Moldova va adera cît de curînd la această practică şi anume la Parteneriate Publice Private.