Miercuri, în data de 14 decembrie, au fost semnate 16  Acorduri de înfrățire de către autoritățile publice locale din raionul Ungheni și județul Iași. Urmare a semnării scrisorilor de intenție la Forumul Regional: Cooperare regională: noi parteneriate – noi oportunități, care a avut loc la Ungheni, în perioada 8-9 octombrie.

Președintele raionului Ungheni, dna Ludmila Guzun, a declarat: ”Prin semnarea acestor Acorduri de înfrățire, demonstrăm că Prutul nu ne poate despărți, iar prin activitățile noastre comune ne vom apropia și mai mult. Ne-am propus ca cetățenii noștri să simtă efectele colaborării frumoase cu autoritățile publice locale din România prin proiectele realizate în comun.”  La rândul său, Președintele Consiliului județean Iași și șeful Euroregiunii Siret – Prut – Nistru, dl Maricel Popa, a mulțumit primarilor de pe ambele maluri ale Prutului pentru intenția frumoasă de înfrățire. ”Numai împreună vom putea păstra cultura și datinile noastre, vom putea dezvolta localitățile prin programe transfrontaliere. Fiecare dintre Dstră, fiecare ”frățior” sau comună, veți putea găsi mai ușor fonduri europene și să faceți proiecte comune”, a menționat dl Maricel Popa. Ulterior, cu mesaj de salut și de apreciere a importanței evenimentului au venit dl Dumitru-Tudor Jijia, Directorul Executiv al Asociației ”Euroregiunea-Siret-Prut”, dl Petru Lițiu, consulul Biroului Consular al României în Ungheni, dl Ion Harea, șef al Oficiului și reprezentant al Guvernului în teritoriu, inclusiv, primari din localitățile raionului Ungheni, dar și din județul Iași.

Atât primarii comunelor raionului Ungheni, cât și cei din localitățile din județul Iași au afirmat că sunt deschiși spre colaborare și scopul este ca împreună să acceseze cât mai multe proiecte de finanțare din partea UE. Prin urmare, Acordurile de colaborare dintre autoritățile publice locale atât din Republica Moldova, cât și cele din Iași prevăd schimburi de experiențe între APL și structurile subordonate acestora, inclusiv, asociații patronale ale oamenilor de afaceri – organizarea periodică de expoziții, târguri cu produse industriale, agroalimentare ș.a. De asemenea, derularea unor proiecte de dezvoltare economică și socială care să fie în beneficiul comunităților locale pe care le reprezintă.

Ceremonia de înfrățire între localitățile din raionul Ungheni și cele din județul Iași s-a desfășurat în Sala Voievozilor – Palatul Culturii din mun. Iași, după care delegația din raionul Ungheni au vizitat Primăria Municipiului Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, dar și Muzeul subteran Mitropolitan. Înfrățirea autorităților publice locale din raionul Ungheni cu cele din județul Iași a fost posibilă în urma colaborări eficiente dintre Consiliul raional Ungheni și Euroregiunea Siret – Prut – Nistru.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=QzqCaKG3EoE

poza2poza3poza4poza5poza6poza7poza8poza9poza10poza11poza12poza13poza14