Săptămâna aceasta au demarat lucrările la Apeductul de grup de apă potabilă spre satele Buşila, Chirileni, Grăseni şi Todireşti, raionul Ungheni, proiect finanțat de Ministerul Mediului al Republicii Moldova, cu contribuția Consiliului raional Ungheni.

„Apeductul  de apa potabilă, este al doilea apeduct de grup din raionul Ungheni, primul implementat fiind  apeductul de grup de la Manoilești. Noul apeduct va aproviziona satele Buşila, Chirileni, Graseni şi Todireşti cu apă potabilă din râul Prut prin din apeductul magistral Zagarancea – Cornești. Termenul lucrărilor este de  18 luni, după care ne propunem să asigurăm locuitorii cu apă potabilă de calitate. La moment, primăriile vizate de proiect, au rețele de apeduct și canalizare dezvoltate pe interior și asigură utilizatorii cu apă potabilă din fântânile arteziene. Cu părere de rău,  apa din aceste fântâni este de o calitate joasă. Ne propunem să implementăm acest proiect cât mai operativ și să contribuim la creșterea calității vieții cetățenilor din zona respectivă,” a declarat Ludmila Guzun, președinta raionului Ungheni.

Potrivit informațiilor furnizate de șeful Secției construcții, gorpodărie comunală și drumuri, Constantin Fuior: „Lucrările au început în regiunea drumului L377 (R17 Țighira-Hristoforovca).  Apeductul va prevede o stație de tratare a apei la Agronomovca, două rezervoare de apă de 500 m3 la Bușila, două turnuri de apă de 50 m3 la Grăseni, două turnuri de apă de 50 m3 la Todirești și o stație de pompare a apei la Grăseni. Apeductul nou, cu lungimea totală a rețelei de 19916 m, va fi conectat la apeductul existent Zagarancea – Cornești„.

Proiectul prevede ulterior posibilitatea de extindere a apeductului spre localitățile învecinate și anume: Negureni, Zăzuleni, Țighira, Hristoforovca, Agronomovca.