Pe data de  19 iunie, curent, la sediul Consiliului raional Ungheni, în regim de urgență s-au întrunit membrii Comisiei pentru situaţii excepţionale pentru gestionarea  situației excepționale în legătură cu dezastrul provocat de ploaia  torențială cu grindină căzută pe 18 iunie în raionul Ungheni.

Factorii de decizie din raion, șefii instituțiilor publice,  serviciilor desconcentrate, serviciilor descentralizate, reprezentanții altor instituții din raion s-au implicat  în gestionarea situației de criză. Au fost efectuate vizite în teritoriu, s-au întocmit procese verbale, a fost estimat necesarul de foi de ardezie pentru acoperirea caselor avariate.

În teritoriu au fost prezenți colaboratorii Direcției pentru situații excepționale din Ungheni, Bălți și Călărași, reprezentanții poliției; viceministrul agriculturii și industriei alimentare ,Vasile Luca, s-a deplasat în zona Cornești, unde  10-15% din culturile multianuale au fost compromise.

10 localități din Raionul Ungheni au fost afectate mai grav și anume: Sculeni, Blindesti, Medeleni, Petresti, Todiresti, Pîrlita, Hristoforovca, Cornesti, Bumbata, Romanovca.

Conform estimărilor preliminare 157,6 ha de terenuri agricole au fost afectate. 2025 case și 18 instituții publice au fost avariate, dintre care gimnazii și grădinițe. Necesarul de foi de ardezie estimat este de: 77473buc.    case de locuit, 2279 buc. – clădiri publice, 19325 buc. – construcții ale agenților economici. Parte din acestea se vor acorda, drept ajutor, din fondul de rezervă republican  pentru înlăturarea efectelor calamităților.  Drept soluție temporară, pentru a proteja casele avariate, s-a decis acoperirea podurilor  cu peliculă și astuparea găurilor cu spumigen. Spumigenul a fost acordat din fondul de rezervă al raionului.