Astăzi, 24 aprilie, pe teritoriul Complexului Memorial din or. Ungheni, a avut loc  comemorarea participanților la lichidarea urmărilor catastrofei  nucleare de la Cernobîl, de acum 33 ani.

La mitingul festiv  și slujba de pomenire au  participat cei cca 110 de membri ai societății ,,Cernobîl” din raionul Ungheni,  reprezentanții autorităților publice locale și raionale, și  reprezentanții diferitelor structuri din oraș.

Vicepreședintele raionului Ungheni, Dnl Serghei Lăcusta, a  vorbit cu tristețe despre colegii decedați, a mulțumit pentru sacrificiile făcute, exprimând condoleanțe familiilor.

După oficializarea slujbei de pomenire și depunerea de flori la monumentul ridicat în memoria  participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, a fost organizată o masă de pomenire.

La lichidarea consecințelor exploziilor nucleare produse la centrala atomo-electrică în 1986 au participat 3655 de moldoveni. Catastrofa a dus la contaminarea radioactivă a unor teritorii importante, iar mii de persoane au fost diagnosticate ulterior cu cancer. Cu toate că au trecut zeci de ani, și astăzi catastrofa rămîne vie în conștiința celor care și-au riscat viața pentru eliminarea nivelului ridicat de radioactivitate din zona dată. Ecoul dezastrului de la Cernobîl va fi auzit mai multe decenii, aducînd durere și suferință oamenilor, pentru care viața a fost împărțită în două părți: înainte și după accident.