La 20 decembrie, curent, președintele raionului Ungheni Dionisie Ternovschi, împreună cu membrii echipei de implementare a proiectului ,,Reabilitarea infrastructurii de transport în regiunea transfrontalieră Ungheni-Iași, în vederea fluidizării traficului către punctul de trecere a frontierei Sculeni/ RETRANS, au participat la conferința de încheiere din cadrul Primăriei municipiului Iași.

Proiectul a fost implementat în perioada 26.08.2021-31.12.2023, de către Consiliul Raional Ungheni în calitate de lider și primăria municipiului Iași (partener) în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

În cadrul conferinței s-au făcut totalurile activităților derulate și a rezultatelor obținute.

A fost întreprinsă și o vizită pe teren, la Parcul științific ”Tehnopolis”, unde au fost prezentată infrastructură reablitată și construită în cadrul proiectului.

La conferința de încheiere au mai participat :

Viceprimarul municipiului Iași-dl Daniel Juravle,

Consulul General al Republicii Moldova la Iași- dl Ion Coșer, Directorul Parcului Științific Tehnopolis, Iași- dl Puiu Șerbescu.

Vorbitorii au accentuat importanța proiectelor transfrontaliere în dezvoltarea relațiilor între cetățeni, creșterea gradului de bunăstare, iar în contextul exercițiului de negociere privind aderarea Republicii Moldova la Unuinea Europeană- pregătirea pentru absobția fondurilor de preaderare. În acest sens, partenerii din România au o experiență bună și ar putea să transfere această experiență partenerilor din republica Moldova.

Prin proiect au fost reabilitați 2,8 km de drumuri publice: în Republica Moldova (2,185 km) și România (680 m), plus drumul de acces din interiorul Tehnopolis (cca 1,2 km), construită o clădire de așteptare pentru șoferii de tir.

În Republica Moldova a fost reabilitat drumul ocolitor al orașului Ungheni către punctul de frontieră Sculeni. Lucrările de reabilitare au presupus: reasfaltarea trotuarelor și drumurilor incluse în proiect (străzile O.Ungureanu, I. Creangă, Gh.Crestiuc și Industrială), repararea trotuarelor existente și construcția de trotuare noi pe străzile O. Ungureanu și I. Creangă, amplasarea de borduri și trotuar, reabilitarea sistemului de drenaj. Pe strada Gh. Crestiuc s-au realizat lucrări de instalare a iluminatului stradal cu piloni fotovoltaici (15 unități). De asemeni, au fost refăcute marcajele și semnalizările rutiere.

În paralel, s-au organizat sesiuni de networking pentru oamenii de afaceri din România și R. Moldova în vederea impulsionării schimburilor comerciale între cele două maluri de Prut.

În vederea asigurării sustenabilității proiectului, au fost organizate focus grupuri cu administrația publică locală, mediul de afaceri și societatea civilă pentru identificarea direcțiilor de dezvoltare a infrastructurii transfrontaliere.

Obiectivul general al proiectului prevede dezvoltarea relațiilor economice în regiunea Iași-Ungheni prin îmbunătățirea infrastructurii de transport în zona de frontieră pentru a facilita accesibilitatea și tranzitul mărfurilor și persoanelor la punctul de frontieră Sculeni (RO) – Sculeni (MD).

Bugetul total al proiectului constituie 2.319.918,88 Euro din care 1.677.596,85 euro este finanțarea Uniunii Europene.

Vezi statistici şi reclame
Promovează postarea
Toate reacţiile:

2