La împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Consiliul Raional Ungheni a semnat acorduri de înfrățire și cooperare cu Consiliul Județean Gorj și și Consiliul Județean Neamț din România. La invitația partenerilor de peste Prut, două delegații oficiale din raionul Ungheni au participat la 27 martie 2018 la evenimentele dedicate Centenarului –  moment istoric  special, încărcat de emoție și valori tradiționale. În acest context,  Ansamblul de Muzică şi Dans Popular ,,DRĂGAICA”, de la CRC Pârlița a luat parte la spectacolul ,,UN VEAC AL ROMÂNIEI MARI” de la Piatra Neamț, România.

Parteneriatele încheiate vizează colaborări în domeniile: economie, cultură, sport, tineret, educație, turism, transport, protecție medico-socială, protecția mediului înconjurător ș.a. Sunt dovezi prin care afirmăm voința noastră de a oficializa relațiile bilaterale, cu scopul de a dezvolta pe termen lung, dar și în viitorul apropiat, legături permanente, în beneficiul ambelor părți.

Menționăm, că Consiliul Raional Ungheni mai are semnate acorduri de înfrățire cu Județele Iași, Arad și Vaslui din România, parteneriate care ne asigură  derularea unor proiecte de dezvoltare economică și socială care aduc beneficii comunităților locale, dar și schimburi de experiență în domenii de interes reciproc.