La data de 09 februarie 2021,curent, la Ungheni a fost dat start Proiectului ,,Donează o picătură de sînge salvează o viață”, Campanie susținută de Consiliul raional Ungheni, împreună cu Centrul de Transfuzie din Chișinău.

Printre donatorii voluntari de sânge au fost reprezentanții Consiliului raional Ungheni, primari și cetățeni din localitățile raionului.

Președintele raionului, dnl Ghenadi MITRIUC a menționat, ,,Donarea de sânge este un gest de responsabilitate socială manifestat la nivel individual. Printr-un gest simplu, la îndemâna majorităţii cetăţenilor, fiecare donator oferă o şansă la viaţă acelora pentru care disponibilitatea sângelui compatibil face diferenţa dintre viaţă şi moarte.                                                                                       Fiecare donaţie contează!”

Totodată a mulţumit celor  102 donatori voluntari care au contribuit la salvarea de vieţi spunând că îi asigură de întreaga sa recunoştinţă.

 

“Sângele face diferenţa dintre viaţă şi moarte, este un ţesut viu care nu poate fi înlocuit si un număr din ce în ce mai mare de bolnavi au nevoie de transfuzie de sânge. De cele mai multe ori sângele donat salvează viaţa pacienţilor din spitale.

În contextul pandemiei cu corona virus, este nevoie şi de plasmă convalescentă Covid – 19 bogată în anticorpi şi prelevată de la persoanele vindecate de Covid 19 pentru pacienţii din spitalele de boli infecţioase aflaţi în stare critică. În decursul procesului de donare 5 – donatori au donat plasmă..

O singură unitate de sânge donat poate salva până la 3 vieţi.

 

Autor: Casian Ilina, specialist principal, Aparatul președintelui raionului