Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

 

Femeile din regiuni își expansioneaza afacerile, cresc și dezvolta companii micro si mici ci cu toate acestea la nivel de localitati de nivelul unu adesea ramane de a fi in umbra si subestimat. Antreprenoriatul feminin este pe agenda de lucru a autorităților centrale și locale și urmează a fi lansate inițiative care vor valorifica potențialul feminin intelectual, uman, social. Acest fapt va permite antreprenoarelor să dezvolte afacerea și să se extindă la nivel local și internațional.

Au fost printre declarațiile în cadrul „Atelierului de Crăciun al Antreprenoarelor LOCAL BOND” desfășurat joi, 23 decembrie. La eveniment au participat oficiali de rang înalt de la noi și din Statele Unite, reprezentanți ai autorităților locale, antreprenoare de la noi și din diaspora moldovenească din SUA.

Evenimentul are ambiția de a seta conexiuni între localitățile cheie ale proiectului (Ștefan Vodă, Cimișlia, Ungheni și Drochia) și cei din mediul antreprenorial din Carolina de Nord, SUA inclusiv și din diaspora moldoveneasca. Participantele au împărtășit din experiența acumulată în cadrul activității lor de antreprenoriat și au celebrat împreună realizările, reușitele și lecțiile învățate în acest an.

Larisa Voloh, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a comunicat că pe linia administrației publice locale sunt inițiate mai multe proiecte de legi, inițiative în sprijinirea antreprenoriatul feminin. „Ar fi un păcat ca valoarea intelectuală a femeii, aportul uman, social să nu fie cultivat la potențialul maxim. Sper să fie deschise cât mai multe oportunități pentru femei, care sunt gata să-și asume riscurile pentru a prospera. În condițiile în care noi trăim, trebuie să avem curajul să depășim situațiile parvenite după pandemie”, a menționat Doamna Voloh.

„Antreprenoriatul înregistrează, la nivelul Statului Carolina de Nord, o creștere cu cel puțin 20 până la 25 la sută. Mai multe dintre aceste afaceri sunt deținute de femei – 53% dintre întreprinderile noi  snt deținute de femei în 2020, ceea ce este în medie o creștere de circa 7% față de anii precedenti. De fiecare dată când cineva reușește în afaceri, toti beneficiaza. Când afacerea prosperă, toți participăm la creșterea economică pe care o creează.Acest lucru este valabil mai ales pentru femei. Femeile pot stimula creșterea economică și, așa cum vedem în Carolina de Nord, mai multe femei antreprenoare fac exact asta – deschid afaceri și devin angajatori. Ne bucurăm pentru că economiile progresează atunci când mai multe femei lucrează și mai ales cresc chiar și atunci când mai multe femei își conduc propriile magazine și creează locuri de muncă”, declară Elaine Marshall, Secretar al Departamentului de Stat al Carolinei de Nord.

„Firea curioasa a femeii o sustine in dezvoltarea personală și profesională și se reflectă în deschiderea spre noi conexiuni, explorare de orizonturi, acumularea noilor experiente. Creșterea economică a comunității și a inițiativelor de afacere pot impulsiona dezvoltarea inițiativelor mari în localitățile mici și transferarea business-ului la nivel internațional”, comunică și Lucia Ușurelu, mentor Programul de PreAccelerare LOCAL BOND

Facilitatoarele proiectul LOCAL BOND au subliniat că prin sustinerea antreprenorilor locali și consolidarea eforturilor comune vom reuși într-un final să identificăm și să promovăm istoriile de succes. „Femeile, de obicei sunt mai descurcărețe, mai optimiste. Antreprenoriatul feminin cu siguranța va fi unul de succes”, susține Anastasia Rusu  lider „Cimișlieni de pretutindeni”.

Vrem ca afacerile antreprenoarelor noastre să se poată extinde la nivel național și internațional. Iar în 2022 vom continua să ținem cont de toate afacerile, necesitățile pentru dezvoltarea businessului la nivel de raion”, spune Olga Luchian, viceprimar Ștefan Vodă. Raionul Ungheni este la faza de elaborare a noii Strategii de dezvoltare economică, în care va abordat rolul antreprenoriatul feminin, ca până la final, sa ofere susținerea la nivel local, cât și celor care vor să se creeze oportunități pentru ei și pentru persoanele din jurul lor. „Susținerea  urmează sa fie acordata de la toate nivelele”, explică Ludmila Ursatiev, șefa Secției Economie și Reforme din cadrul Consiliului Raional Ungheni. „Majoritatea proiectelor implementate în cadrul Grupului de Acțiune Locală „Calea Dropiei” aparțin femeilor antreprenoare: 13 din 20. Acest lucru ne încurajează să promovăm și să susține antreprenoarele prin dezvoltarea abilităților necesare”, opinează Aurelia Doschinescu, reprezentant GAL din Drochia.

Ana Donia, pedagog – Antreprenoare Socială, Cimișlia, este de părerea că împreună putem contribui la liderismul în rândul femeilor. „Femeia încearcă mai multe roluri pe parcursul vieții: mamă, antreprenoare, casnică și peste tot reușește să „vrăjească”, să inspire și să transită mai departe tradiția, cultura și să transforme Crăciunul în sărbătoarea sufletului”, spune Ana Donia.

Antreprenoarele prezente la eveniment au pus accent pe tradiție, continuitate, au prezentat ce au mai bun și au lansat invitații de colaborare pentru toate reprezentantele. „Încercăm să valorificăm tradiția străbună să încadrăm în lumea modernă și promovăm potențialul turistic al acestui colț de rai. Iar de Crăciun întâmpinăm oaspeții cu „prăjiței de casă” sau cum se spun la noi „prăjiței zburați”, bucate din pește, cum ar fi plachia de pește și multe rețete tradiționale locului”, comunică Dorina Onici Pensiunea „La Tudora”.

Perioada sărbătorilor de iarnă ne îndeamnă să găsim activități ce ne aduc mai aproape și ne fac mai bun. „În cadrul Centrului de dezvoltare intelectuală pentru copii din Ungheni avem mai multe programe. De Crăciun am realizat cu cei mici Cărticica de Crăciun, care a permis copiilor să interacționeze cu părinții, prin descoperirea traditiilor. În același timp am organizat Caravana de Crăciun, iar copii au donat jucăriile personale”,  ne-a îndemnat Natalia Sajin, fondatoare „Academia Copiilor Ungheni”.

Promovarea incluziunii sociale de mici este unul dintre obiectivele Valentinei Balanov, antreprenoare în serie din Drochia. „Suntem o familie de apicultori, care vrem să dezvoltăm dragostea de natură și incluziunea în rândul copiilor. De aceea am elaborat un proiect de intelectuală a copiilor, în cadrul căruia lucrăm cu copii de diferite vârste, naționalități”, susține  Valentina Balanov.

„De sărbătorile de iarnă adunăm momente, creăm tradiții pe care le transmitem din generație în generație. Bubulino este o afacere cu jucării sustenabile, create pentru copiii, durabile și inofensive, din stofe naturale. Copilul trăiește cu această jucărie, acumulează multe emoții pozitive, iar jucăria devine un membru al familiei”, ne farmecă fondatoarea brandului, Cristina Crăciun, din Ungheni.

Viorica Tașcă „Ritssa Jucării Croșetate” ne îndeamnă să alegem cadourile handmade. „Cadourile handmade sunt unice, speciale. Aceste obiecte artizanale, includ nu doar stofele, dar și timpul, talentul, sufletul creatorului. Lucrurile făcute de mâna omului inspiră copii și îi motivează să se apuce și ei de lucru”, împărtășește cu noi  Viorica Tașcă

Antreprenoarele susțin că pandemia nu le-a tăiat din elan, ci au regândit și au început să învețe ceva nou, ca să reușească să continuie cu afacerea. „Acum în perioada sărbătorilor suntem prinși cu prăjiturile și torturile. Ulterior vom reveni la bucatele tradiționale, pe care le oferim clienților cafenelei, dar facem livrare și la domiciliu”, ne comunică Olga Istrati, cafeneaua „Smile” din Ștefan Vodă, care ne lansează invitația de a trece pe la ea și a gusta din tortul cu moscov și marmelada de portocale.

Liliana Starciuc, LILIART Ungheni spune că s-a apucat de studiat cum se face un site și alte programe necesare lucrului. „Pandemia nu ne-a speriat, ci ne-a impulsionat să găsim modalități de a continua. Ca și majoritatea fetelor prezente am visat, am acționat și am reușit, nu m-am speriat de pandemie”, comunică Liliana Starciuc.

„Ne bucură faptul că femeile au prins tot mai mult curaj și au pornit pe calea antreprenoriatului și au au reușit sa se impună și să ofere adevărate lecții de business, să se implice în crearea comunității și să ajute la dezvoltarea localității și a țării. Ne-am inspirat astăzi de la antreprenoarele noastre și vom continua să le susținem și să le promovăm. Cert este că societatea per anamblu si femeile prospera, cand pot deveni lidere in comunitatea lor!”, conchide Olesea Fortuna, președintă GEN Moldova, manager al proiectului „LOCAL BOND”.

Proiectul LOCAL BOND Antreprenoriat Sustenabil Inclusiv și este realizat de GEN Moldova, cu susținerea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, parteneriatul Carolina de Nord – Republica Moldova. Co-organizatorii locali: Primaria Cimișlia, Asociația „Cimișlieni de Pretutindeni”, Consiliul Raional Ungheni, Asociația Locală de Turism Ungheni, Consiliul Raional Drochia, Centrul de Resurse Drochia „Universul”, Primăria Ștefan Vodă, Asociația Băștinașilor din Ștefan Vodă.