Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Datorită eforturilor remarcabile din cadrul proiectului „EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, în luna martie a acestui an, a fost creat primul Serviciu integrat din Republica Moldova ce oferă oricărei persoane adulte, care a fost victimă a violenței sexuale, posibilitatea de a beneficia de asistență medicală, legală, psihologică și socială într-o singură locație.
Odată cu lansarea Serviciului, a fost identificată necesitatea desfășurării unui exercițiu de pilotare pentru a analiza modul de funcționare în practică a acestuia.
În cuvântul său de salut, reprezentanta de țară UN Women Moldova, Dominika Stojanoska, a făcut referire la importanța integrării recomandărilor identificate în procesul de pilotare, pentru a asigura îmbunătățirea calității serviciilor oferite victimelor. „Acest tip de serviciu este unic în felul său și prin intermediul său vom putea oferi sprijin victimelor violenței sexuale într-un singur loc, unde vor beneficia de servicii integrate, o protecție mai mare și un acces mai bun la justiție. Este important să analizăm recomandările și reflecțiile Centrului Internațional „La Strada” pentru a le încorpora și a vedea unde sunt necesare îmbunătățirii.”
Un alt aspect important al evenimentului a fost donarea de echipamente și bunuri către diverse instituții locale.
Astfel, în scopul de a sprijini activitatea Serviciului integrat pentru victimele violenței sexuale, a fost oferit un automobil, destinat pentru transportarea victimelor, precum și pentru activități de informare în satele și localitățile din raioanele deservite de Serviciului integrat.
Tatiana Lazăr, vicepreședinta raionului Ungheni, și-a exprimat deschiderea pentru continuarea eforturilor de susținere a beneficiarilor/-elor Serviciului integrat: „Serviciul nu poate funcționa fără a avea o unitatea de transport.
Vă mulțumim pentru această donație foarte benefică și sperăm în continuare să dezvoltăm Serviciul integrat, să avem specialiști bine instruiți ce vor asigura susținerea necesară victimelor violenței sexuale.
De asemenea, pentru a îmbunătăți și facilita desfășurarea activităților celor 12 primării partenere din raionul Ungheni, au fost oferite echipamente audio și video pentru organizarea conferințelor, precum și generatoare electrice.
„Ne bucurăm că suntem aici ca să donăm aceste echipamente ce vor contribui la continuarea comunicării și colaborării noastre. Am rugămintea să rămâneți în contact cu noi și să ne ajutați să promovăm egalitatea de gen și să combatem fenomenul violenței împotriva femeilor,” a menționat Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.