Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

La 4 aprilie curent, specialiștii Direcției Agricultură și Alimentație au participat la întrunirea online Ora ministrului, la care s-au discutat următoarele subiecte:
1. Informarea privind ordinul comun MAIA/ MAI nr.49/150 din 25/03/2024 prin care s-a aprobat noul Îndrumar metodic pentru evaluarea gradului de afectare a culturilor agricole urmare a calamităților naturale.
2. Prezentarea stocurilor de floarea-soarelui la furnizori economici din raion.
3. Repartizarea motorinei pentru despăgubirea parțială a secetei din anul 2022.
În cadrul ședinței au fost abordate și discutate problemele și încălcările comise la îndeplinirea Actelor de constatare a pagubei, cu referire la acest capitol s-a elaborat un ORDIN comun între MAIA/MAI, cu privire la aprobarea noului Îndrumar metodic pentru evaluarea gradului de afectare a culturilor agricole urmare a situațiilor excepționale cu caracter natural, inclusiv metodologia de examinare și evaluare a gradului de afectare a culturilor agricole și Actul de constatare a pagubei. Actul respectiv, reprezintă un document de confirmare pentru contabilitate, deducerea cheltuielilor, confirmare la Inspectoratul Fiscal de Stat, a certificatului de Forță majoră, inclusiv după caz, de a beneficia de compensații din partea Statului.
Ulterior după publicarea în Monitorul Oficial, agenții economici din raion și APL-le de nivelul I, vor fi informați despre modificările incluse în Ordinul comun specificat.
Reprezentanții de la Inspectoratul General Situații de Urgență (IGSU) a adus la cunoștință HG 1076 din 2010, care dispune despre corectitudinea întocmirii, acumulării și centralizării a informației a situației excepționale.
S-a menționat despre stocurile și producția anului 2023în deosebi a floarea soarelui, producția de ulei, conform randamentului, consumul intern și exportul.
La capitolul repartizării motorinei, s-a comunicat despre întocmirea unui grafic implementat pe raioane, care Agenția Rezerve Materiale în comun cu reprezentanții Direcțiilor/Secțiilor agricole vor informa beneficiarii de motorină, perioada de repartizare și actele necesare conform Îndrumarului operațional de eliberare a motorinei.