Pe data de 15 martie, anul curent, în cadrul Consiliului raional Ungheni a avut loc prezentarea proiectului  Veșnicia satului în online. Proiect național ambițios, în cadrul căruia Institutul pentru Cultură și Drepturi Europene va asigura dotarea fiecărei primării din mediul rural cu câte un site web pe platforma wordpress și oferirea unei adrese de email personalizate.

Proiectul are menirea de a  scoată din anonimat satele din Republica Moldova, să asigure transparență în procesul de luare a deciziilor la nivel local, să ușureze comunicarea cu locuitorii, dar și cu persoanele aflate în afara țării. Scopul proiectului este de oferi un cadru prielnic pentru promovarea localităților rurale în mediul online prin intermediul site-urilor web.

Din spusele reprezentantului proiectului, Sergiu Croitoru: Proiectul este unul de durată. Un site web este indispensabil oricărei instituții și reprezentă cartea de vizită a primăriei Dumneavoastră. Prin intermediul portalului, primăriile pot comunica cu cetățenii, își pot expune obiectivele  și programul de guvernare locală, contribuie la creșterea transparenței în procesul de luare a deciziilor, este un   instrument util pentru investitori în cazul în care aveți intenția să accesați fonduri europene.

Majoritatea primarilor au semnat contractele de donație și au primit în proprietate cîte un sait web.

Institutul pentru Cultură și Drepturi Europene asigură, după semnarea contractului de donație, asistență gratuită referitoare la utilizarea sitului, acces nelimitat la modulul de administrare a conținutului paginilor, oferindu-se astfel primăriilor posibilitatea de a-și actualiza oricând informațiile afișate pe site.

Proiectul Veșnicia satului în online vine în întâmpinarea nevoilor comunităților din mediul rural de a asigura puntea de comunicare dintre autoritățile publice locale cu cetățenii, expunerea obiectivelor de guvernare locală, creșterea transparenței în procesul de luare a deciziilor, promovarea localităților și a oamenilor acestora în mediul online, scoaterea din anonimat a ocupațiilor, tradițiilor și obiceiurilor localnicilor, a declarat reprezentantul proiectului.