În baza dispozițiilor Acordului-cadru de parteneriat financiar dintre Comisia Europeană și Banca Mondială, Guvernul a acceptat efectuarea în anul 2021 a evaluării cheltuielilor publice și responsabilității financiare în Republica Moldova (PEFA) și la nivelul autorităților publice locale.

PEFA – reprezintă un mod obiectiv de apreciere a punctelor forte și a celor slabe și de măsurare a progresului în cadrul sistemului de gestionare a finanțelor publice al unei țări.

Scopul principal al evaluării PEFA 2021 este de a oferi un diagnostic obiectiv, actualizat al performanței managementului finanțelor publice (PFM) bazată pe cea mai recentă metodologie PEFA și recunoscută la nivel internațional.

Evaluarea a fost efectuată de echipa Băncii Mondiale în temeiul acordurilor contractuale cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Această activitate a avut loc în perioada 22-24 noiembrie, curent, a fost coordonată de Direcția Finanțe, cu participarea colaboratorilor din cadrul Consiliului Raional Ungheni, serviciilor desconcentrate, Curtea de Conturi, Direcția deservire fiscală și Direcția teritorială inspectarea financiară Ungheni.

 

Autor: Casian Ilina, specialist principal, Aparatul președintelui raionului