Conducerea raionului, împreună cu dl Aurel Lozan, doctor în științe biologice s-au întrunit astăzi, 03 ianuarie, în ședință, cu referire la subiectul – extinderea și reabilitarea pădurilor.

Dl Aurel Lozan a menționat ,,Raionul Ungheni este o zonă pitorească, bogată în păduri și este unic în țară prin păduri comunitare de origine naturală”.

Astfel Consiliul raional Ungheni va identifica resurse pentru a implementa acest proiect de o importanță majoră care va duce la diminuarea eroziunii solului, reglarea climei la nivel local, purificarea aerului și protejarea apelor.

,,În următorii 10 ani, suprafețele de teren împădurit vor fi extinse cu circa 150 mii de ha, atât pe terenuri noi, cât și pe terenuri forestiere puternic degradate, proprietate publică sau, în premieră, pe terenuri proprietate privată. Aceste prevederi se conțin în Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023 – 2032, program, propus și inițiat de președinta Maia Sandu, este fundamental pentru mai multe aspecte ale economiei și ale vieții cetățenilor noștri.

În prezent, în Republica Moldova suprafața împădurită ocupă 11% din teritoriul țării, pe când gradul mediu de împădurire în UE este de 37,7%”.

Autor: Ilinca Casian, specialist principal, Aparatul președintelui raionului