300

 

Pe data de 28 ianuarie, anul curent, în sala de şedinţe a Consiliului raional Ungheni a avut loc seminarul de instruire cu tematica „Consideraţiuni conceptuale privind integritatea”, organizat de Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova şi reprezentat de către inspectorii Serviciului de prevenire a corupţiei, Direcţia Generală Teritorială „Nord”: Natalia Rotaru şi Igor Maximencu.

La instruire au participat şefii direcţiilor, secţiilor din cadrul Consiliului raional, reprezentanţii primăriei Ungheni, primarii şi secretarii din raion, precum şi alte persoane interesate din cadrul serviciilor publice descentralizate.

S-au pus în discuţie abuzurile şi comportamentul neadecvat al funcţionarilor, traficul de influenţă, conflictul de interese şi incompatibilităţile, lipsa de transparenţă în instituţiile publice şi gestionarea frauduloasă a banilor publici, averi nedeclarate sau dobîndite ilicit şi orice alte situaţii şi fapte generatoare de corupţie.

S-au analizat în particular actele de corupţie pasivă (art.324), corupţie activă (art.325), traficul de influenţă (art.326), dare de mită (art.333), luare de mită (art.334), precum şi actele conexe cum ar fi abuzul de serviciu sau putere, excesul de serviciu sau putere, însuşirea de bunuri, cauzarea de daune materiale, legalizarea veniturilor obţinute din acte de corupţie.

Toţi cetăţenii au fost îndemnaţi să informeze despre comiterea actelor corupţiei  şi a celor conexe ecorupţiei, a faptelor de caracter corupţional, despre nerespectarea regulilor privind declararea veniturilor și a proprietăților, despre încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese.

Organele sau persoanele competente:

Andrei Lungu – ofițerul de investigație,responsabil sector Unghenila nr. de tel. 069380807; CNA Direcția Generală Teritorială „Nord” cu sediul la Bălțila nr. de tel. 023127052 sau pe pagina Anticorupție.md – prima platformă online din Republica Moldova pentru semnalarea cazurilor de corupţie şi a infracţiunilor conexe.

Seminarul a fost încheiat cu un citat sugestiv a lui Warren Buffet: ”Cînd cauți oameni pe care sa-i angajezi, cauți trei calități: integritate, inteligență și energie. Și daca nu-l găsești pe primul, ultimele două sînt o combinație fatală”.