Vineri 4 decembrie curent, Zona Economică Liberă din oraşul Ungheni a găzduit lansarea unui proiect grandios pentru raionul Ungheni şi pentru Republica Moldova. Dechiderea unei fabrici de uscare şi procesare a legumelor  cu o capacitate de prelucrare de aprox. 50.000 de tone de legume proaspete pe an (6.000 ~ 8.000 de tone de legume uscate – produs final), în comuna Valea Mare, raionul Ungheni, reprezintă un pas enorm realizat spre modernizarea pieţei agricole din ţara noastră.

Cea care se angajează în realizarea acestui proiect este compania SUNWOLRD. O societate comercială cu răspundere limitată, înfiinţată în aprilie 2105, cu un capital subscris de 1.906.500 lei (~100.000 euro) din care 497. 780 de lei este vărsat (~ 25.000 euro). Compania deţine teren agricol în regiunea raionului Ungheni în suprafaţă totală de 38,3885 ha (din care 2,6862 ha vor fi destinate construirii unităţii agro-industriale).

Investiţia constă în relizarea unei construcţii de tip hală de producţie, cu o suprafaţă construită de 3.334,35 mp şi 3.568,50 mp suprafaţă construită desfăşurată, cu toate instalaţiile şi racordurile la utilităţi aferente.

     Alături de construcţie, investiţia constă şi în dotarea cu echipamentele necesare fluxului tehnologic: 1 linie de procesare rădăcinoase, 1 linie de procesare a cepei, 1 linie de procesare pentru ardei, roşii și ciuperci, 1 linie de procesare a legumelor frunzoase, 1 tablou de comandă a liniilor, 4 uscatoare, 1 linie tehnologică de împachetare , 4 forklifturi,  40 euro paleţi, 2 cântare cu platformă, 1 aparat de spălat cu apă caldă sub presiune, 4 containere pentru deşeuri cu presă hidraulică, echipamente de laborator, mobilier metalic, mobilier lemn pentru biroruri. La acestea se adaugă un sistem ERP de gestiune şi management a fabricii. Reaizarea investiției va dura 8 luni.

     Fabrica va angaja un număr de 186 de persoane, din care 156 direct productivi și 30 de persoane care asigură suportul. Activitatea se va derula în 3 ture. Producţia fabricii va fi orientată în proporţie de 99% spre export.

Gama de produse ce urmează a fi realizate (uscate/deshidratate) va cuprinde în principal:

  • rădăcinoase (morcov, pătrunjel, ţelină, păstârnac, sfeclă roşie, alte specii: dovlecei zucchini, dovleac plăcintar, topinambur);

  • ceapă (bulbi);

  • frunzoase: mărar, ceapă verde, pătrunjel verde, leuştean verde, spanac;

  • ardeioase: ardei gras roşu, ardei gras verde, ardei lung Kapia, gogoşari;

  • tomate: roşii lunguieţe, roşii comune (sferice);

  • ciuperci: Champignon, Pleurotus.

       Produsele se vor prezenta sub diverse forme şi dimensiuni: cuburi, felii, bastonaşe, rondele, fulgi, granule şi pudră.

Legumele vor fi ambalate fie individual, fie sub formă de mixuri.Produsele vor fi ambalate în pungi mici sau mari.

Produsul va fi livrat către angrosişti şi lanţuri mari de magazine, armată, organizaţii umanitare, mari procesatori (ca şi componentă în realizarea produselor finale).

Este unul din cele mai importante proiecte implementate în ultimii ani în raionul Ungheni şi cu siguranţă va fi realizat cu succes.