Livrarea agentului termic pe bază de biomasă

 

În toamna anului 2015,  preşedintele raionului Ungheni, Ludmila Guzun a semnat contractul de grant pentru proiectul ”Crearea parteneriatului  public – privat în domeniul producerii şi livrării agentului termic pe bază de biomasă” finanţat prin Programul UNDP ”Energie şi Biomasă în Moldova”.

Suma grantului de 100 mii euro constituie suportul Uniunii Europene pentru dezvoltarea reţelelor de încălzire a instituţiilor publice pe bază de biomasă, construite anterior prin proiectul ”Energie şi biomasă în Moldova”, dar şi extinderea reţelei de termoficare pe bază de biomasă.

Scopul acestui proiect este dezvoltarea parteneriatului dintre sectorul public şi cel privat, prin prestarea serviciilor de încălzire termică pe bază de biomasă a clădirilor publice. Conform cerinţelor proiectului, partenerul privat selectat va veni cu contribuţia sa ce va consta în reparaţia clădirilor şi în extinderea centralelor termice la alte instituţii.

În acest context, Agentia pentru Proprietati Publice vine cu asistenţă la etapa de elaborare a conceptului de contract de parteneriat public privat (PPP). Astfel Raioanele Ungheni şi Teleneşti au fost identificate pentru a primi suport din partea experţilor germani pentru pregatirea contractului şi implementarea proiectului PPP.

Astfel, pe data de 26 ianuarie, anul curent, în cadrul Consiliului raional Ungheni a avut loc o vizita de lucru a expertilor germani Frank Littwin şi Martin Reisser  care oferă asistentă profesională în pregatirea contractului şi implementarea proiectelor de parteneriat public. Ulterior, pe data de 29 ianuarie, a avut loc o şedinţă de lucru comuna la Teleneşti, unde s-au întrunit grupurile de lucru din cadrul Consiliului raional Ungheni, Teleneşti, experţii germani şi reprezentanţii Agenţiei pentru Proprietăţi publice.

Din spusele preşedintelui raionului Ungheni, Ludmila Guzun: crearea condiţiilor favorabile pentru instituţiile de învăţămînt este o sarcină primordială a conducerii raionului, potrivit Strategiei de dezvoltare socio-economică a raionului Ungheni pentru perioada 2012-2020.