În data de 14 februarie curent, preşedintele raionului Ungheni, domnul Iurie Toma, împreună cu colectivul, au depus flori la monumentul ostaşilor căzuţi în războiul din Afganistan: „Astăzi, pentru Dumneavoastră şi pentru noi toţi este o zi semnificativă. La 26 de ani de la acţiunile de luptă din Afganistan unde au participat peste 300 de tineri din raionul Ungheni, printre ei sunt şi dintre cei care nu s-au mai întors acasă, ne plecăm fruntea, aducînd un veşnic omagiu. Trist şi de neimaginat est faptul că această lupta a pus amprenta pe vieţile multor persoane ce au fost rănite, lasîndu-i pe tot restul vieţii invalizi.

Este un sondaj trist, care arată profunzimea durerii ce o resimţim amintindu-ne de acele tragice evenimente din Afganistan.

 

Faptul că acei tineri au fost dintre cei mai buni e demonstrat şi de prestaţia lor ulterioară, după revenirea acasă. Avem bravi bărbaţi participanţi la războiul din Afganistan care au participat şi la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl.

Consemnarea a 26 ani de la retragerea contigentului limitat al trupelor din Afganistan este un prilej pentru a ne solidariza cu veteranii acelui sîngeros război, care sînt printre noi şi au nevoie de atenţia şi ajutorul nostru.

În numele meu personal şi al colegilor din Consiliul raional Ungheni, vă asigur că vom depune şi în continuare eforturi pentru a recompensa acel spirit de sacrificiu, curaj de care aţi dat dovadă, iar familiilor participanţilor la luptă, dorim multă pace, linişte, sănătate şi putere pentru a suporta acea durere de nedescris.”