La 13 martie curent, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a efectuat o vizită de lucru la Colegiul de Medicină din orașul Ungheni, unde a vorbit cu viitoarele cadre medicale despre reformele implementate de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei(MMPSF).

Un subiect important pe ordinea de zi a fost Reforma sistemului de pensii și prevederile acesteia. Astfel, ministrul a menționat că de la 1 aprilie 2017, se vor indexa pensiile tuturor beneficiarilor cu 6,8%, iar nivelul pensiei minime după indexare se va majora până la 1026 de lei. Cel mai mult – cu 21%, va creşte pensia minimă pentru persoanele care au activat în sectorul agrar.

Elementul cel mai revoluționar este valorizarea tuturor pensiilor, ceea ce înseamnă că se vor recalcula pensiile tuturor pensionarilor, însă valorizarea va avea loc treptat. Astfel, pensiile stabilite în perioada 2001-2008 vor fi recalculate în anul 2017, iar de valorizarea pensiei vor beneficia în jur de 80 mii de persoane.

Totodată, Stela Grigoraș a subliniat că MMPSF este în proces de reformare a sistemului de determinare a dizabilității și reforma sistemului de salarizare a angajaților din sectorul bugetar, care va fi unul unitar, echitabil, bazat pe performanțe și meritocrație.

Sursa: http://www.mmpsf.gov.md/ro/content/ministrul-stela-grigoras-efectuat-o-vizita-de-lucru-raionul-ungheni