Pe data de 10 iunie, un grup de voluntari austrieci au venit în raionul Ungheni pentru a împărtăși din experiența sa acumulată în calitate de pompieri și au donat Direcției situații excepționale o autospecială pentru intervenții în caz de incendii. Acțiuni întreprinse în cadrul Proiectului de îmbunătățire a bazei tehnico-materiale a subdiviziunilor serviciului protecției civile și situațiilor excepționale cu ajutorul poporului austriac, prin care raionul Ungheni a mai primit în dar tehnică, pusă în dotarea salvatorilor.

Cu suportul colegilor din Austria, țară unde gradul de conștientizare și implicare a populației este foarte înalt, în Republica Moldova se preconizează dezvoltarea conceptului de voluntariat pentru situațiile excepționale, luînd ca model țările UE.

În încercarea de a pune bazele acestuia în raionul Ungheni, urmează a se institui unui post de voluntari-pompieri la Sculeni, proiect inedit pentru țara noastră. La moment este inițiat procesul de selectare a unei echipe multiplexe de voluntari din rîndul populației primăriei Sculeni, se fac lucrări de adaptare pentru necesități speciale a clădirii din preajma liceului teoretic, toate în vederea consolidării forțelor proprii de a face parte provocărilor de situații excepționale.