Consilierii raionali s-au întrunit ieri, 23 februarie, în prima ședintă ordinară din acest an. În sala de şedinţe a Consiliului raional au mai fost prezenți primarii, șefii secțiilor, serviciilor descentralizate, desconcentrate şi altor instituţii din raionul Ungheni.

Înainte de a începe ședința, președinta raionului Ludmila Guzun, alături de directorul filialei Ungheni a Camerei de Comerț și Industrie, Serghei Cladco, au mulțumit agenților economici din raion pentru participarea la Expoziția națională ”Fabricat în Moldova”, ediția 2017 și le-au înmânat diplome de gratitudine.

În cadrul şedinţei ordinare au fost propuse spre adoptare 52 de subiecte ce țin de  executarea  bugetului raional pentru anul 2016, mersul realizării Strategiei de dezvoltare socio-economică a raionului Ungheni pentru perioada 2012-2020,   aprobarea Programului raional de promovare a sănătății pentru anii 2016-2020,  aprobarea statelor de personal ale  Centrelor de Sănătate  pentru anul 2017, aprobarea Programului de activitate al Consiliului raional Ungheni pentru trimestrul II al anului 2017, «Caravana consilierilor raionali – Ungheni 2017” ș.a.

La final de ședință preşedinta raionului a prezentat un sumar al proiectelor majore de infrastructură la care se lucrează în ultima perioadă.

”Datoria noastră este de a dezvolta infrastructura regională. Un proiect major în acest sens este  Reabilitarea infrastructurii de transport pe traseul L 392 Ungheni-Cetireni-Alexeevca, drum care începe de la str. Petru Rareș din or. Ungheni pînă la com. Alexeevca, cu o  lungime totală de 17,5 km. Ținem ca acest drum să devină un drum de calitate și să facem conexiunea cu drumul regional Pîrlița-Milești-Nisporeni. Pentru acest  proiect Fondul Național de Dezvoltare Regională va aloca 65 mln lei, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor – 20 mln lei, Consiliul raional Ungheni și primăriile au partea lor de contribuții, la fel și cetățenii vor contribui la amenajarea intrărilor în curțile proprii. Proiectul urmează a fi implementat timp de 3 ani și pentru anul 2017, din Fondul Național de Dezvoltare Regională, au fost alocați 7 mln lei”, a subliniat președinta.
”Totodată, prin proiectul Apeductul de grup Pîrlița-Chirileni-Bușila, ne-am propus asigurarea populației cu apă potabilă de calitate, prioritate  ce se regăsește în planul nostru de acțiuni și strategia de dezvoltare. De asemenea, sunt probleme foarte mari la gestionarea apeductelor raionale, prin urmare azi s-a votat interconectarea rețelelor raionale cu cele orășenești, astfel  ÎM „Apă-Canal” din Ungheni  va gestiona atât apeductele locale și cele regionale”.  Din spusele preşedintei,  Consiliul raional a acceptat și niște obligațiuni în cadrul  proiectul eficienței energetice de la L.T. ″Mihai Eminescu”, care prevede reabilitarea integrală a anvelopei clădirii. Valoarea proiectului  este de peste 2 mln euro și va fi implementat minimum 2 ani.

”Vreau să vă aduc la cunoștință inițiativa privind proiectul  gazoductului  Pîrlița-Cornești-Cornova. Acum negociem cu ”Moldovagaz” SA pentru ca or. Cornești și satele din vecinătate să fie incluse în planul lor de investiție.

Acestea sînt câteva proiecte de importanță majoră la care lucrăm. O să facem tot posibilul ca în continuare să aducem bani în raionul Ungheni”, a asigurat Ludmila Guzun.

Deciziile adoptate vor fi publicate ulterior pe site-ul Consiliului raional.