Ieri, 1 noiembrie, președinta raionului, Ludmila Guzun, a avut o întrevedere cu membrii grupului de lucru în cadrul Programului-Pilot LEADER. Experți din Estonia alături de ex ambasadorul  Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun și reprezentantul  IDIS Viitorul, Viorel Chivriga,  au prezentat oportunitățile existente pentru localitățile din Republica Moldova, luând în considerație interesul grupurilor locale de acțiune din Estonia, dar și necesitățile locale. S-au discutat acțiunile care pot contribui la îmbunătăţirea guvernanţei locale şi la promovarea potenţialului localităților rurale din țară.

Scopul Programului LEADER este colaborarea instituţională în vederea elaborării şi implementării strategiilor integrate, care vor oferi posibilitate actorilor din spaţiul rural și reprezentanţilor din diferite domenii de activitate să conlucreze şi să interacţioneze în folosul comunităţilor rurale.

După întâlnirea cu factorii de decizie din raionul Ungheni, discuțiile au continuat la sediului primariei or. Cornești, unde s-au întrunit primarii zonei selectate, reprezentanții mediului de afaceri și lideri de ONG-uri locale. Experții au prezentat conceptul Grupurilor de Actiune Locala,, prioritățile GAL-urilor din Estonia, printre care: dezvoltarea sustenabila a mediului, dezvoltarea produselor locale și agriculturii, turism, comunicare, cultura locala, problemele demografice, dezvoltarea serviciilor ș.a.

A fost comunicata decizia de a dezvolta, cu sustinerea partenerilor din Estonia, a unui GAL in raionul Ungheni. Un prim pas este elaborarea Strategiei GAL–ului – document comun  care va viza problemele și punctele tari a acestor localităti.

Totodată, un GAL similar va fi dezvoltat și în raionul Ștefan-Vodă.

Mai multe detalii despre Programul LEADER găsiți la: http://www.elard.eu/en_GB/leader-approach