Potrivit Raportului competitivității raionale lansat în premieră de IDIS Viitorul, raionul Ungheni s-a clasat pe poziția 7 după indicele mediului de afaceri regional RBEI, Chișinăul și Bălțiul fiind cele mai dezvoltate zone industriale ale țării. Raioanele cu cel mai slab potențial economic sunt Basarabeasca, Cantemir, Leova și Telenești; iar UTA Găgăuzia se clasează pe poziția a 18-a din 35 de regiuni analizate.

În același studiu este specificat că cele mai mari salarii medii sunt plătite în Chișinău, Bălți, Rezina, Drochia și Soroca, Ungheni aflându-se pe poziția 7. Infrastructura rutieră este mai bună la Căușeni, Ștefan Vodă, Dubăsari, Soroca și Ialoveni, pe poziția 16 clasându-se raionul Ungheni.  Șomajul este mai înalt la Cahul, Ialoveni, Nisporeni, Fălești și Hâncești,  Ungheni clasat fiind pe poziția 11. Nivelul de studii este mai înalt la Cahul, Ialoveni,  Dubăsari, Ștefan Vodă și Sângerei, poziția 14 – raionul Ungheni. Cele mai tehnologizate raioane sunt Orhei, Dondușeni, Ștefan Vodă, Ungheni și Sângerei.

Mai multe detalii citiți pe portalul interactiv http://competitiveness.viitorul.org/ . Website-ul prezintă oportunitățile economice ale raioanelor din Republica Moldova, raioanele fiind clasificate pe baza RBEI  de la 1 la 35. Portalul este parte a proiectului „Localități transparente, competitive și sustenabile financiar în Republica Moldova”. Proiectul este implementat de IDIS ”Viitorul” și Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO), cu suportul Programului de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid) și Ambasada Statelor Unite la Chișinău.

Conform studiului elaborat de IDIS ″Viitorul″, poziţia în topul clasamentului semnifică faptul că mediul de afaceri regional este mai oportun pentru lansarea şi funcţionarea unei firme. Clasamentul este determinat prin sortarea poziţiilor agregate în cadrul celor 8 piloni (ca activitatea economică, infrastructură și tehnologie, legislație, resurse umane etc.), fiecare pilon include câţiva indicatori, fiecare indicator având ponderea proprie. Clasamentul tuturor raioanelor este bazat pe datele statistice pentru anii 2012-2015 şi pe sondajul realizat în perioada martie-mai 2016. De altfel, metodologia a fost preluată de la un proiect similar implementat cu succes în Slovacia.

Publicația are scopul de a analiza avantajele și dezavantajele competitive ale raioanelor. În acest sens, au fost chestionate companiile și autoritățile publice locale din 32 de raioane, UTA Găgăuzia, municipiile Chișinău și Bălți.