Iurie TOMA,  Președintele  raionului Ungheni, a fost gazda marelui eveniment cu privire la inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iași – Ungheni. La activitate au participat, Prim-ministrului României, dl. Victor PONTA, Prim-ministrului Republicii Moldova, dl. Iurie LEANCĂ, Comisarului European pentru Energie,  dl. Gunther OETTINGER, mai mulți miniștri și secretari de stat din Guvernul României și din Guvernul Republicii Moldova, Președintele Consiliului Judeţean Iaşi, dl. Cristian Adomniţei, Președintele Euroregiunii Nistru și al Regiunii Vinnitsa, dl. Serghey TATUSIAK, Ambasadorul României la Chișinău, Excelența Sa Marius LAZURCA,  primari din raionul Ungheni, președinți de raioane, parlamentari și reprezentați ai administrațiilor publice, oameni  de afaceri şi reprezentanţi mass media.

            

      “ Europa este puternică prin valorile şi standardele pe care le îmbrăţişează toate statele care-şi doresc cu adevărat să fie europene. Dar unitatea europei se manifestă şi prin sprijinul pentru dezvoltare pe care ne este oferit de Uniunea Europeana.” În acest sens preşedintele Iurie TOMA a mulţumit în numele locuitorilor raionului Ungheni, Comisarului European pentru Energie,  dl. Gunther OETTINGER,  pentru suportul decisiv in implementarea acestui proiect strategic pentru Republica Modlova.

      “Este o deosebită onoare pentru locuitorii raionului Ungheni ca acest proiect se implementează la noi, înetelegem că fără sprijinunl frăţesc din partea României, multe proiecte de dezvoltare pot rămane doar vise.”  Fapt pentru care preşedintele raionului a exprimat toată recunoştinta Guvernului României pentru acest proiect şi anume Prim Ministrului Romaniei, Victor Ponta .

 

                           

“Să aducem mai multă Europă acasă, este dezideratul nostru – aceasta înseamnă mai multă siguranţă, reforme necesare, înseamnă în primul rînd multă muncă. ”, a declarat Iurie TOMA.

Amintim că la 8 august curent a fost semnat contractul de grant în valoare de 7 milioane Euro, finanțat de Uniunea Europeană, dintre Autoritatea de Management a Programului Operaţional Comun România-Moldova-Ucraina 2007-2013 şi Agenţia Naţională a Resurselor Minerale din România pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni. Republicii Moldova îi revin 3 milioane de Euro pentru interconectarea reţelelor de gaze. Interconectarea rețelelor de gaz dintre România și Republica Moldova, prin gazoductul Ungheni-Iași, este un proiect energetic, gândit să răspundă necesității Republicii Moldova de a-și asigura securitatea energetică, dar și ca alternativă comercială de livrare a gazelor naturale. Conform proiectului capacitatea gazoductului va permite transportul unui volum de gaz de aproximativ 0,5 mlrd. m3  pe an în prima etapă și 1,5 mlrd m3 la etapa a doua.