Tatiana Lazar, vicepreședinta raionului Ungheni, coordonatoare a Grupului Local de Experți privind ocuparea femeilor din r. Ungheni a participat astăzi, 12 august, la ședința de lucru nr. 3 a Grupului Local de Experți Ungheni.
Proiectul are ca scop abilitarea femeilor supraviețuitoare ale violenței în familie din raioanele Ungheni și Cahul pentru a avea acces la oportunitățile de angajare în câmpul muncii și a se implica în activități generatoare de venituri. Pentru a realiza acest scop va fi dezvoltat un Model de incluziune socio-economică a femeilor supraviețuitoare ale violenței.
Pe ordinea de zi a ședinței au fost expuse următoarele subiecte:
– Percepții noi despre muncă și bunăstare în contextul actual;
– Ocuparea și angajarea în câmpul muncii – provocări locale și realități;
– Prezentarea cartografierii entităților locale care oferă servicii de asistență și suport pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen din raionul Ungheni:
• Analiza legii 105/ 2018 privind ocuparea forței de muncă și asigurării de șomaj și a Hotărârii de Guvern nr. 2176/2018 pentru aprobarea procedurilor privind accesul la măsurile de ocupare a forței de muncă,
• Cartografierea serviciilor prestate victimelor violenței domestice – serviciile în regiunea Ungheni;
• Concluzii și recomandări;
– Contextul Local in 12 comunități din raioanele Cahul și Ungheni privind angajarea, autoangajare și antreprenoriatul;
– Cluburile pentru Femei – spații pentru dezvoltare personală și punct strategic pentru integrarea socio-profesională a femeilor;
– Recomandări: Agenda comună pentru abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă – foaie de parcurs pentru perioada 2021 – 2023.
Menționez: Asociația Obștească „FĂCLIA”, în parteneriat cu Consiliul raional Ungheni, implementează în perioada 2021-2022, în raioanele Ungheni și Cahul proiectul „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă”, desfășurat în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor), în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Autor: Casian Ilina, specialist principal, Aparatul președintelui raionului