Astăzi, 21 aprilie, a fost convocată, în regim de urgență, Ședința extraordinară a Comisiei pentru situații excepționale a raionului Ungheni și  Efectivul Punctului de dirijare al raionului pentru situații excepționale, unde s-a discutat situația excepțională declarată la nivel de țară privind precipitațiile abundente sub formă de lapoviță și ninsoare căzute pe teritoiul Republicii Moldova  și  raionului Ungheni.

Pentru înlăturarea consecințelor provocate  de entemperie au fost analizate subiectele privind starea drumurilor în raion și curățarea acestora, asigurarea cu energie electrică, deconectările electrice, accesul la telefonia fixă și mobilă pe teritoiul raionului, defrișarea copacilor doborâți și colectarea crengilor căzute, aprovizionarea cu gaze naturale ș.a.

Din informațiile furnizate de reprezentanții Direcției  situații excepționale, cele mai problematice porțiuni de drum sunt: Sculeni-Cioropcani, zona Culei-Cornești, Cetireni-Măcărești. Pe alocuri zăpada ajunge la 1 m înălțime, mai multe automobile sunt blocate în trafic pe tot teritoriul raionului.  La moment se lucrează cu autogreidere pentru deblocarea traseelor înzăpezite și se împrăștie material antiderapant. Vântul puternic împiedică lucrările. Astfel,  în localitatea Cornești 10 tiruri au fost blocate pe motiv că nu erau echipate corespunzător (nu aveau pneuri de iarnă), acestea au fost oprite de poliția de patrulare pâna la intervenția tehnicii de tractare pentru a nu pune în pericol ceilalți participanți la trafic. La moment, forțele armatei au pus deja la dispoziție tehnica grea pentru tractarea tirurilor blocate.

Potrivit Inspectoratului de poliție, au fost formate 10 grupe operative care sunt în alertă permanentă. Din cauza căderilor masive a copacilor și crengilor pe liniile electrice, au loc deconectări repetate  ale curentui electric, la moment tot efectivul rețelelor electrice sunt în teritoriu.

Domnul Brînză Alexandru, vicepreședintele raionului, a informat că Ministerul Apărării este dispus să pună la dispoziția raionului  efectivul armatei și tehnica grea pentru curățarea drumurilor și redresarea situației din raion . La solicitare, Asistența medicală prespitalicească de urgență din raion poate fi dotată cu tehnică medicală de tracțiune sporită pentru a se deplasa în regiunile greu accesibile. Poliția de patrulare a intervenit la Gara auto din Ugheni și nu a permis autocarelor neechipate corespunzător să circule pe rutele planificate. Vicepreședintele a atenționat reprezentanții  SA Drumuri Strașeni și Red Nord să remedieze toate problemele până la sfârșitul zilei.

Din spusele primarului orașului Ugheni, Alexandru Ambros, pe teritoriul orașului au fost doborâți peste 20 de arbori și au fost rupte o mulțime de crengi.  Pentru redresarea situației și curățirea orașului de crengi și arbori, alături de muncitorii primăriei  au intervenit militarii de la Divizionul de artilerie și poliția de frontieră. Totodată, ziua de 22 aprilie, sâmbăta, a fost declarată zi lucrătorare pentru toate întreprinderile municipale.

Reprezentantul Spitalului raional Ungheni a adus la cunoștință că  instituția medicală dispune de  generatoare electrice, inclusiv Secția primire de urgență.

La propunerea șefului Direcție situații excepționale Ungheni, Blișceac Oleg, a fost creată Celula de criză, care întrunește un grup de responsabili cu putere de decizie. Celula de criză va acumula informații, va întreține legătura cu cele 33 de primării din raion și va  activa până la redresarea situației în raion.

Celula de criză:   sediul Consiliului raional Ungheni, birou 10, str.Națională 11, tel. 0236/27705; 0236/22081; mobil 068687558 (secretarul Comisiei pentru Situații excepționale – Rusu Octavian).