În cadrul şedinţei operative de astăzi, 26 ianuarie curent, a preşedintelui raionului cu vicepreşedinţii raionului, secretarul Consiliului raional şi şefii direcţiilor, secţiilor din subordinea Consiliului raional, dl preşedinte al raionului Iurie Toma, a salutat prezenţa, după care s-a trecut la ordinea de zi propriuzisă.

Săptămîna precedentă, cu părere de rău în raion au avut loc 2 incendii, comuna Petreşti şi satul Cornova, iar in data de 20 ianuarie, un incendiu s-a produs şi în oraşul Ungheni, strada Burebista. În cele mai multe cazuri, cauza producerii incendiilor fiind nerespectarea normelor de aprindere a focului în sobele din casele cetăţenilor.

Dna Lidia Crăciun, şef Spitalul raional Ungheni ne aduce la cunoştinţă  o situaţie îmbucurătoare pentru raionul Ungheni la capitolul cancerului de col uterin. Procentajul cazurilor înregistrate a scăzut considerabil, de la 70% la 30%. Pe republică, situaţia cancerului de col uterin fiind una destul de serioasă. Problema  în raionul nostru însă se menţine la capitotul cancerului stomacal.

O problemă cu care se confruntă la monent Spitalul Raional Ungheni este asigurarea cu medicamente. Acest lucru este însă înregistrat la nivel naţional, dar care urmează în cel mai scurt timp să fie soluţionat. La moment Spitalul lucrează cu rezerva de medicamente.

Dna Violeta Petre, director Centrul de Resurse şi Atragere a Investiţiilor, ne informează referitor la desfăşurarea unui atelier de lucru ce a avut loc săptămîna trecută, cu agenţii economici din raion din direcţia agricolă pe marginea proiectului “TransAgropolis – Transfrontier Agribusiness Support”. La această etapă a avut loc completarea unor chestionare de către agenţii economici unde este necesar de specificat necesătăţile precum şi oportunităţile acestora.

Tot dnei ne vorbeşte despre Programul România-Moldova, care cel mai probabil va fi lansat in vara-toamna anului 2015 şi unde sunt vizate dotări în învăţămînt, cultură, mediu (în special problema deşeurilor), situaţii de urgenţă, ş.a.

Dna Aliona Zaiaţ, şef serviciul arhivă ne aduce la cunoştinţă că la moment se lucrează cu arhivarea actelor ce ţin de activitatea pe anul 2014.

Dra Ludmila Ursatiev, şef Secţia economie şi reforme ne informează că în cadrul Secţiei se lucrează la realizarea Strategiei de dezvoltare a raionului Ungheni.

Pe ultima sută de metri  sunt pregătirile pentru concursul “Fabricat în Moldova”, care va avea loc în data de 28 ianuarie şi unde împreună cu Direcţia Agricultură vom asigura participarea din partea agenţilor economici din ramura agricolă din raionul nostru.

Tot dnei ne informează despre organizarea Biroului Comun de Informaţii şi Servicii, a cărui primă deplasare din acest an va avea loc în luna februarie. La modalitatea de lucru a Biroului pentru anul 2015, precum şi deplasările în teritoriu urmează să se lucreze.

Dl Constantin Fuior, Şef  Secţia construcţii, gospodărie comunală şi drumuri, ne vorbeşte referitor la deplasările în teritoriu şi anume în satul Cornova unde a avut loc recepţia lucrărilor de construcţie la Grădiniţa de copii.

O deplasare a avut loc şi în comuna Măcăreşti, Liceul Teoretic ”Elada”, unde urmează să se stabilească modalitatea de realizare a lucrărilor pentru cantina şcolară. Ceea ce ţine de casa de Cultură din comuna Măcăreşti, dlui ne aduce la cunoştinţă că lucrările la acoperiş au fost cu succes finalizate.

            Dna Iulia Pancu, vicepreşedintele raionului Ungheni a făcut o retrospectivă a săptămînii precedente, fiind o săptămînă cu multe şedinţe şi întîlniri. Vineri, s-a desfăşurat un grup de lucru, cu participarea dlui Tudor Meşină, director ADR Centru, a dlui Valerian Bînzaru, şeful Direcţiei Generale de Dezvoltare Regională, dl Ion Negură, director Î.M.”Apă-Ungheni”, domnii primari ai localităţilor din cadrul proiectului “12000de cetăţeni aprovizionaţi cu apă potabilă din 12 localităţi”. În cadrul şedinţei au fost invitaţi reprezentanţi ai Direcţiei Situaţii Excepţionale Ungheni, care urmează să dea avizul pozitiv pentru finalizarea cu succes a acestui proiect foarte important pentru raionul Ungheni.

         Tot vineri, pentru continuarea subiectului ce ţine de aprovizionare cu apă potabilă a localităţilor din raion, a avut loc un alt grup de lucru cu participarea dlui Ion Toma, director general “ApaVital”, Iaşi, domnii primari şi cosilierii raionali pentru a a discuta posibilităţile de conectare la aceasta mare reţea din România.

            Un aspect important relatat de dna vicepreşedinte, este vizita dnei la Iaşi, România, în cadrul Consiliului Judeţean Iaşi. În timpul apropiat, colegii de la Consiliul Judeţean Iaşi urmează să elaboreze un plan de activitate pentru anul 2015, unde Consiliul raional Ungheni se va regăsi în anumite activităţi.

            La finele şedinţei, dl preşedinte Iurie Toma a dorit tuturor o săptămînă reuşită, cu activităţi planificate şi desfăşurate cu succes.