În cadrul şedinţei operative de astăzi, 28 iulie, a  preşedintelui raionului cu vicepreşedinţii raionului, secretarul Consiliului raional şi şefii direcţiilor, secţiilor din subordinea Consiliului raional, dl preşedinte a raionului Iurie Toma, a salutat prezenţa şi s-a trecut la ordinea de zi propriu zisă.

Discuţia a iniţiat cu situaţia produsă în seara de 26 iulie, în apropiere de comuna Zagarancea, şi aici ne referim la incidentul de la punctul unde se desfăşoară lucrările în cadrul proiectului Gazoductul “Iaşi-Ungheni”. Dl preşedinte Iurie Toma, ia asigurat pe cei prezenţi că nu s-a produs nimic grav, nu sunt victime, a fost doar o reacţie în urma compresării aerului, şi că totul s-a întimplat din cauza cedării materialelor din care este făcută conducta în urma testării.

Un alt eveniment, cu o notă la fel tristă, este şi accidentul rutier din seara aceleiaşi zile de sîmbătă în apropiere de satul Buşila, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 3 persoane: doi tineri de 27-28 de ani şi o tînără de 22 de ani. Un tînăr de 30 de ani a fost spitalizat în secţia reanimare, o tînără de 19 ani internată în secţia terapie intensivă şi un copil de 5 ani, împreună cu mama sa, la Centrul Mamei şi al Copilului din Chişinău.

Dl preşedinte Iurie Toma, ia îndemnat pe toţi cei prezenţi, pe toţi locuitorii raionului Ungheni, să fie cît mai prudenţi atunci cînd se află la volanul unui atoturism: “Trebuie să renunţăm la viteză, viaţa are prioritate. Regulile de circulaţie şi codul rutier au fost elaborate pentru a fi respectate pentru siguranţa noastră, a tuturor. Este păcat atunci cînd viaţa unei  persoane atît de tînără se curmă într-un accident, care putea fi evitat. Atenţie sporită la trafic vă îndenm să aveţi, toţi cei care conduc, atît pentru siguranţa personală, cît şi a celor din jur”.

Din păcate noutăţile triste nu se sfîrşesc aici. Un alt caz trist este cel al unui minor de 13 ani, din s.Măgurele, care şi-a pierdut viaţa în urma înnecului. Şi aici dl preşedinte Iurie Toma, vine cu un îndemn către toţi cetăţenii raionului Ungheni, către toţi părinţi pentru a avea maximă prudenţă de copii, în a nu-i lăsa nesupravegheaţi deoarece acest lucru ne poate costa viaţa.

Trecîndu-se la raportarea activităţii secţiilor şi direcţiilor din cadrul Consiliului raional Ungheni, dna Galina Gheorghiţă, şef adjunct DÎTS,  ne informează referitor la situaţia la zi cu privire la examenul repetat de Bacalureat. Dnei ne spune că un procentaj sigur se va afla astăzi şi va fi făcut public. La capitolul reparaţie, în instituţiile şcolare şi preşcolare din raion se lucrează pentru a finisa lucrările pînă la începutul noului an şcolar.

Dl Constantin Potlog, şef adjunct DASPF, ne reaminteşte despre tabăra care se va organiza la începutul lunii august pentru copiii din familiile vulnerabile. Este un proiect transfrontalier, care va viza copii din Rep. Moldova şi din România, Iaşi. În cadrul direcţiei se lucrează în mod normal la ordinea de zi.

Felicitări cu ocazia Zilei geodezului din Republica Moldova, i s-au adresat dlui Ion Popov, şef Serviciul funciar şi cadastru din cadrul Consiliului ratonal Ungheni. Multe succese ş realizări în această activitate atît de important pentru ţara şi raionul nostru.

Şefa Secţiei de economie şi reformă, d-ra Ludmila Ursatiev ne aduce la cunoştinţă faptul că s-au finalizat cursurile PNAET la care au participat 31 de personae. La fel, dnei ne aduce la cunoştinţă că în cadrul secţiei se lucrează deja la întocmirea tabelului care va reprezenta mersul achiziţiilor publice în tot raionul Ungheni.

La final, dl preşedinte le-a urat tuturor o săptămînă reuşită, spor şi succese.