Despre Pregătirea patului germinativ şi efectuarea lucrărilor de primăvară, în condiţiile climaterice ale anului  2017, s-a vorbit azi, 16 martie, în cadrul seminarului desfășurat în sala de şedinţe a Consiliului raional Ungheni, organizat de Direcţia agricultură şi alimentaţie Ungheni.

La activitate, prezidată de vicepreședintele raionului, Serghei Lacusta, au participat reprezentanţii  întreprinderilor agricole, gospodărilor ţărăneşti, primarii ș.a.

Șeful Direcţiei agricultură şi alimentaţie,  Viorel Scutaru, a prezentat, conform agendei, informația despre situaţia actuală în raion a suprafeţelor care sunt însămânţate cu culturi de toamnă şi prognoza suprafeţelor pentru însământare, pentru roada anului 2017.

Despre pregătirea patului germinativ, efectuarea lucrărilor de primăvară în condiţiile anului 2017, recomandările privind aplicarea tehnologiilor agricole şi materialului semincer, importanţa respectării asolamentului, a vorbit invitatul special, Boris Boincean, academician de la  Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” din or. Bălţi.

La final de activitate, reprezentantul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Iaşi, Gabriel Hoha, a împărtășit celor prezenți din experiența agricultorilor români vorbind  despre programele  de finanţare a fermierilor din România, subvențiile și schemele de plată. A mai vorbit despre particularitățile cultivării hibrizilor de floarea soarelui și porumb, condițiile climaterice optime cultivării, zonele de favorabilitate funcție de potențialul termic, densitatea optimă, însușiri de adaptare, cum afectează culturile seceta ș.a.