Cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor, elevii Gimnaziului ″Ion Vatamanu″ din Pîrlița au  pus în scenă o piesă de teatru în aer liber, cu genericul ″Satul meu – vatră de dor″, la Muzeul satului din localitate. La eveniment au fost prezenți președintele raionului Ungheni, Ludmila Guzun, colaboratorii secției cultură din cadrul Consiliului raional, fondatorul muzeului, Nicanor Buzovoi, meșteri populari, dar și săteni.

″Muzeul satului Pîrlița este o instituție minunată dedicată valorilor, educației și adevărului spus de istorie. Este un mesager al portului moldovenesc și al tradițiilor strămoșești. Lucrurile frumoase sunt create doar de oameni frumoși la suflet și cu dăruire de sine în ceea ce fac, iar acest fapt se simte de cum intri în acest muzeu″, a spus Ludmila Guzun, președinte al raionului Ungheni.

La rândul său, Nicanor Buzovoi, fondatorul muzeului a menționat:″Această piesă de teatru a fost un excurs pe care l-am avut în viață, acești elevi cresc într-o generație perfectă. Iar faptul că Consiliul raional Ungheni și secția cultură ne-au susținut întotdeauna, o demonstrează prin prezența dumnealor la acest eveniment. Ne propunem în viitor ca Muzeul tehnici agricole din localitate să fie o continuitate a Muzeului satului, iar Pîrlița să devină un centru turistic, unde vizitatorii să cunoască viața pe care am avut-o, dar și tradițiile noastre.″

Muzeul satului Pîrlița și-a deschis ușile pentru vizitatori din luna decembrie a anului 2004, iar la moment deține un arsenal de 3000 de exponate donate de locuitorii comunei. E de menționat faptul, că acest muzeu reprezintă o casă părintească autentică.

Ziua Internațională a Muzeelor tradițional de 40 de ani se sărbătorește în lume la data de 18 mai, la inițiativa Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM) și are ca obiectiv promovarea și aducerea la cunoștința publicului a rolului acestor instituții de cultură în dezvoltarea societății.