Comunicat informativ

 

 

La data de 21 februarie 2019, aproximativ în jurul orelor 710,  în s.Pîrliţa r-nul Ungheni  a avut loc un caz de electrocutare cu cet.Bujor Igor, anul naşterii 1987, soldat cu decesul accidentatului.

                                         Circumstanţele accidentului.

Pătimitul împreună cu un cetăţan efectuau lucrări de curăţire a fîntînii amplasată în afară gospodăriei. Pentru pomparea apei utilizau o pompă electrică monofazată.

Alimentarea cu energie electrică a pompei se efectua prin două  prelungitoare, conectate la o priza 220V din casa locativă. Pompa dotată cu o plută care o deconecta cînd scădea nivelul apei, tot montată de uzina producătoare. Conductorul plutei, montat de uzina producătoare, avea legături prin răsucire la intrare  în pompă şi izolate cu bandă izolantă.

Se presupune că electrocutarea a avut loc, în urma contactării concomitente de către pătimit  a  firului  fazic (din cauza izolaţiei insuficiente a conexiunilor aflate în apa din caldare), încălţămintea şi betonului umede(turnat cu vreo două zile în urmă), fiind electrocutat mortal.

Face de menţionat că conductorul PEN în cutia de evidenţă BZUM  nu este divizat în  conductorul nul de protecţie (PE) şi conductorul neutru (N), reţeaua de iluminare şi a prizei casei de locuit este montată fără contactul PE.

Acest caz nu s-ar fi produs dacă : – Corpul metalic al pompei de apă era legat la nulul de protecţie PE;   –  Era conectată  prin dispozitiv contra curenţilor de defect (UZO);

Cetăţeni vă atenţionăm: – Utilizarea receptoarelor electrice defecte pot duce la urmări tragice;

  • Pentru evitarea unor astfel de cazuri este necesar instalarea lor de către specialişti autorizaţi;

Inspector  Oficiul Teritorial Nord a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică  Andrei Prodan.

22.02.2019