În perioada 5-7 noiembrie 2015, la Iaşi a fost  organizată cea de-a cincea editie a Forumului Cooperarii Descentralizate România-Belgia,. Acest eveniment a reunit  circa 150 de participanţi din Belgia, Franţa, România, şi în premieră din Republica Moldova.

La Forum au participat Ambasadorul Regatului Unit al Belgiei, Excelenţa Sa domnul Thomas Baekelandt, Ambasadorul României în Belgia Excelenţa Sa domnul Ştefan Tincă, reprezentanţi ai Parlamentului European de la Bruxel, ataşaţi ai corpurilor diplomatice a Franţei, reprezentanţi ai primăriei Iaşi, ai Consiliului Judeţean Iaşi, ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Nord –Est, etc.

            La 25 de ani de la initierea primelor contacte între România si organizatiile non-guvernamentale belgiene, Forumul de la Iaşi a făcut o evaluare a stadiului actual al cooperarii descentralizate bilaterale, precum şi lansarea de noi piste de dezvoltare a relaţiilor de parteneriat la nivelul autorităţilor locale şi regionale dintre cele două ţări. Au fost organizate şi cinci ateliere de lucru tematice, care au pus în discuţie posibilităţile de cooperare în domenii de  sănătate şi servicii medicale, societate civilă, dezvoltare rurală şi managementul apei, economie socială şi investiţii sociale şi servicii de intervenţie în situaţii de urgenţă.

La Forum au participat 5 reprezentanţi ai OVR Moldova, partener al CR Ungheni în domenii de dezvoltare rurală.

Preşedintele OVR Moldova doamna Violeta Petre a prezentat oportunităţile pentru cooperarea  cu Republica Moldova şi cu raionul Ungheni, dar şi interesul părţii noastre în transferul de experienţă europeană în domenii economice, sociale, de infrastructură.

    Au fost identificate programe care vizează Republica Moldova, cum ar fi aprovizionarea cu apă, dezvoltarea relaţiilor în domeniul culturii ţi educaţiei, dar şi a fost exprimat interesul de încheiere a parteneriatelor cu regiuni din Franţa, Belgia şi România.

 Ambasadorul Regatului Unit al Belgiei, Excelenţa Sa domnul Thomas Baekelandt a declarat că ar putea vizita raionul Ungheni în luna februarie, a. 2016, pentru a discuta posibilităţile de colaborare.