Ieri,16 mai curent, a fost semnat la Ungheni, Consiliul raional, contractul de parteneriat public privat pentru servicii de dializă în raionul Ungheni. În urma licitaţiei publice cîştigîtor a fost desemnat consorţiul german B.BRAUN, care în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova vor duce la bun sfîrşit acest proiect.

La eveniment au participat, Preşedintele raionului, dl Iurie Toma, dna Lidia Crăciun, şefa Spitalului raional Ungheni, dna Svetlana Chiţcanu, reprezentant B.BRAUN, consorţiu care pînă la moment au implementat 250 de centre de dializă din întreaga lume, dl Alexandru Cerbul, şef Secţia Planificare Strategică, Ministerul Sănătăţii.

Totodată, investitorul german îşi asumă şi cheltuielile pentru a procura cîteva unităţi de transport, astfel pacienţii vor fi transportaţi către şi de la instituţia medicală cu maşină specială. În acest scop, menţionăm că medicii vor fi pregătiţi special, iar bolnavii de insuficienţă renală vor beneficia gratuti de serviciile de dializă.

Domnul Iurie Toma a felicitat reprezentantul consorţiului german pentru căştigarea licitaţiei şi şi-a exprimat încrederea pentru o implementare de success a proiectului. Dumnealui a menţionat că “implementarea proiectelor de parteneriat public privat în domeniul sănătăţii sunt printre puţinele oportunităţi disponibile pentru modernizarea sistemului de sănătate, în particular a sistemului de asistenţă medicală spitalicească. Trebuie să asigurăm pacienţilor din raionul Ungheni acces la servicii de dializă calitative, în complexitatea lor. Pacienţii dependenţi de dializă trebuie să fie trataţi în condiţii adecvate timpurilor”. De notat, Consiliul raional fiind fondator al instituţiei medicale Spitalul raional Ungheni, va asigura spaţiul necesar pentru fondarea Centrului de dializă.