Vineri, pe 24 aprilie, ministrul  Transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, a efectuat o vizită în raionul Ungheni,  unde a avut o întrevedere cu autoritățile publice locale, șefii serviciilor publice desconcentrate din teritoriu și  primarii din raion.

La întrevedere s-a discutata despre acumulările la bugetul de stat, situația economic precară, proiectele de infrastructură, Fondul rutier  și Strategia ministerului pentru perioada 2013-2022.

Ministrul i-a asigurat pe Ungheneni că va depune tot efortul pentru ca drumul Chișinău – Ungheni să fie finalizat pînă la finele acestui an, cel puțin partea carosabilă, și a recomandat să fie evitat, după Paște, acest segment, căci se va transforma într-un șantier continuu.

Un alt proiect de anvergură ce urmează a fi demarat în acest an este construcția podului peste rîul Prut, în regiunea Zagarancea. La moment, partenerii romani sînt la etapa de finisare a studiului de fezabilitate și la etapa de proiectare. Se preconizează a fi un drum cu 4 benzi de circulație, care va face conexiunea cu autostrada Tîrgu-Mureș-Iași-Ungheni.

Podul va fi construit în 2 ani, dar autostrada se planifică a fi finalizată pînă în anul 2020. Este un proiect  ambițios și de perspectivă. Ulterior se vor căuta finanțatori pentru segmentul Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa.

În ceea ce privește necesitatea descărcării traficului infernal din zona capitalei, se preconizează, tot în acest an, a se demara lucrările la centura de ocolire a orașului Chișinău. Aceasta se preconizează a fi din 4 benzi de circulație cu o lungime de 80 km (50 km pe o porțiune de drum existănță déjà și  pe lungimea de 30 km se vor construi drumuri noi).

Un alt subiect de importanță majoră, abordat în cadrul întrevederii, a fost numărul impresionant de autoturisme străine care circulă pe drumurile din Republica Moldova, mai exact  în jur de 50 mii de deținători de autoturisme care nu contribuie  la întreținerea drumurilor .

”Accizul pe importul de autorisme este foarte costisitor, de aceea planificăm  să excludem acest acciz..Astfel cetățenii vor fi motivați să înregistreze unitățile de transport în Republica Moldova”, a declarat ministrul.

Întîlnirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.