Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Proiectul USAID a lansat 2 apeluri de granturi:

  1. granturi pentru INOVAȚII ÎN sectorul de PRODUCERE a pomușoarelor
  2. apel de granturi pentru DEZVOLTAREA CLUSTERELOR DE PRODUCERE ȘI MARKETING A POMUȘOARELOR

Informații detaliate despre fiecare apel de granturi sunt disponibile în documentele anexate mai jos:

Proiectul USAID/APM oferă granturi pentru INOVAȚII ÎN sectorul de PRODUCERE a pomușoarelor

Data lansării: 5 decembrie 2019

Data încheierii: 15 ianuarie 2020

Data atelierului informativ: 17 decembrie   2019, orele 11:00

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), lansează un apel pentru finanțare prin grant pentru susținerea activităților de inovare și transfer tehnologic, care vor îmbunătăți practicile de producere în cadrul lanțului valoric al pomușoarelor , în special pentru căpșuni, zmeură și, într-o mai mică măsură, mure.

Pentru pachetul complet al aplicație și verificarea întrebărilor/răspunsurilor accesați Google Drive:

https://drive.google.com/open?id=1DyQYe_GJJOQHIMI81GvGLEMPGgwx5Q6F

Proiectul APM este cointeresat în mod specific de următoarele activități: 1) demonstrarea tehnologiilor moderne de cultivare pe substrat a căpșunului; 2) cultivarea soiurilor de perspectivă de zmeur sau mur, prin utilizarea sistemelor inovatoare de suport și/sau protejare; 3) crearea parteneriatelor în sectorul pomușoarelor spre a oferi soluții tehnice pentru producerea și comercializarea fructelor către procesare; 4) producerea ecologică a căpșunelor, zmeurei sau murelor.

Proiectul APM anticipează acordarea a aproximativ 1,400,000 MDL pentru finanțarea activității de grant. Se anticipează că fiecare sumă a grantului poate varia între 260,000 – 440,000 MDL, dar suma finală va depinde de activitățile prezentate în formularul de aplicare a grantului și de negocierea finală.  Contribuția Beneficiarului împreună cu contribuția terților trebuie să reprezinte minim 50% din valoarea activității.

Granturile pot fi solicitate de organizațiile locale, asociațiile din industrie, organizațiile membre (cum ar fi cooperative sau grupuri de producători), furnizorii de servicii comerciale, furnizorii de servicii de extensiune, organizațiile neguvernamentale și companiile private din sectorul comercial de a propune idei privind utilizarea activităților de inovare și transfer de tehnologie pentru a face față provocărilor dificile din sectorul pomușoarelor.

Persoanele interesate pot să se înscrie la atelier informativ privind procedura de aplicare, car va fi organizat la data de 17 decembrie   2019, orele 11:00, la sediul proiectului APM: str. Alexei Mateevici 87, MD-2009, Chișinău, Republica Moldova. Pentru a participa la acest atelier confirmați participarea, expediind numele participantului, denumirea organizației și nr. apelului pentru finanțare la adresa de email: grants@moldovaagro.com până la data de 16 decembrie 2019.

 

 

 

Proiectul USAID/APM lansează un apel de granturi pentru DEZVOLTAREA CLUSTERELOR DE PRODUCERE ȘI MARKETING A POMUȘOARELOR

Data lansării: 5 decembrie 2019

Data încheierii: 15 ianuarie 2020

Data atelierului informativ: 17 decembrie   2019, orele 11:00

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova lansează un apel pentru finanțare prin grant pentru susținerea activităților de inovare integrată – tehnologică, organizațională, financiară și de marketing – care vor facilita crearea și dezvoltarea clusterelor în cadrul lanțului valoric al pomușoarelor din Republica Moldova.

 

Pentru pachetul complet al aplicație și verificarea întrebărilor/răspunsurilor accesați Google Drive:  https://drive.google.com/open?id=19_dF12dpMGmon1yF4bKKh7QzQU2Fm1Sf

Experiența altor țări din regiune care au atins performanțe remarcabile în dezvoltarea sectorului pomușoarelor – Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina – demonstrează că astfel de concentrări geografice (clustere) pot fi catalizatorul dezvoltării pe termen lung a competitivității sectorului. Deoarece în clusterele de pomușoare din Moldova nu sunt dezvoltate, Proiectul USAID/APM face apel către organizațiile locale, asociațiile din sector, organizațiile producătorilor (cum ar fi cooperative sau grupuri de producători), furnizorii de servicii comerciale, furnizorii de servicii de extensiune, organizațiile neguvernamentale și companiile private din sectorul comercial de a propune idei de inovare integrată – tehnologică, organizațională, financiară și de marketing – care vor facilita crearea și dezvoltarea clusterelor în cadrul lanțului valoric al pomușoarelor din Republica Moldova.

Activități ilustrative de realizare a mecanismelor descrise anterior includ:

  • Crearea loturilor demonstrative a tehnologiilor de producere și post-recoltă care pot crește semnificativ competitivitatea fermierilor din zonă;
  • Implicarea experților locali și internaționali în proiectarea, implementarea și monitorizarea parcelelor demonstrative;
  • Organizarea sesiunilor de instruire, ateliere, zile de câmp și conferințe, pentru a partaja experiența acumulată;
  • Implementarea metodelor îmbunătățite de ambalare a pomușoarelor;
  • Activități de promovare a vânzărilor pe piața locală și de export (studii de piață, materiale de promovare, etc.);
  • Activități ce vor stimula consolidarea volumelor de producție (soiuri competitive, calitate uniformă, asigurarea bunelor practici de producție și post-recoltă în comun) cu destinație către export;
  • Alte idei de abordare participativă a provocărilor cu care se confruntă clusterul și demonstrare a soluțiilor către părțile interesate.

Proiectul APM anticipează acordarea în cadrul acestui Apel de finanțare a aproximativ 1,100,000.00 MDL. Se estimează că suma acordată pentru fiecare grant va varia între 250,000.00 și 500,000.00 MDL, dar va depinde de activitățile de grant propuse și negocierea finală. Contribuția Beneficiarului împreună cu contribuția terților trebuie să reprezinte minim 30% din valoarea activității.

Persoanele interesate care au întrebări privind procedura de aplicare se pot înscrie pentru participare la atelierul informativ preconizat pentru 17 decembrie   2019, orele 11:00, la sediul proiectului APM: str. Alexei Mateevici 87, MD-2009, Chișinău, Republica Moldova. Pentru participare la atelier expediați numele participantului, denumirea organizației și Nr. apelului pentru finanțare la adresa de email: grants@moldovaagro.com până la data de 16 decembrie 2019.