Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

 

Cu privire la cazul de electrocutare cu populaţia în instalaţiile electrice de distribuţie

Pe data de 15.05.2018, în jurul orei 1940 a avut loc un caz de electrocutare cu minorul Ceban Oleg Igori, anul naşterii 2008, elevul clasei IV a gimnaziului c.Marcauţi, r-nul Briceni, soldat cu decesul acestuia.

Circumstanţele  accidentului

În ziua nominalizată, pătimitul  se juca pe drumul de lingă poarta casei sub supravegerea bunicii Ceban Elizaveta, care discuta cu o vecină, iar părinţii erau plecaţi să aducă animalele de la păşune.  Minorul Ceban Oleg s-a dus în ograda din gospodăria cet. Rusu Natalia, unde la momentul dat nu locueşte nimeni şi care se află vizavi de gospodăria bunicii Ceban Elizaveta. S-a urcat pe carcasa metalică (destinată creşterii viţei de vie), care se află în ograda gospodăriei cet. Rusu Natalia,  pentru a se juca  acolo. Bunica a strigat de repetate ori, ca el, să se coboare jos de pe carcasa metalică. Fiind cu picioarele goale  pe carcasa metalică, a alunecat şi instinctiv s-a agăţat cu mîna de conductorul fazic al branşamentului de electroalimentare, care trece pe deasupra acestei carcase la înălţimea aproximativ de H=1m (de la partea de sus a carcasei).Se presupune, că in cădere pătimitul, s-a apucat de conductorul fazic cu izolaţia deteriorată a branşamentului de electroalimentare  pentru a se stabili, dar fiind cu picoarele goale pe carcasa metalică a fost electrocutat şi a căzut la pămint.

Branşamentul de electroalimentare este efctuat din conductoare tip AVT (conductorul “fazic” şi conductorul “nul” sunt separate, cu izolaţia veche şi arsă de soare) şi este conectat de la pilonul LEA-0,4kV a fid.nr.2 de la PT-10/0,4kV nr.179/100kVA .

La scoaterea echipamentului de evidenţă pe fasada casei (în cutie de tip CPC-1), de către FRED Briceni nu a fost schimbat branşamentul de electroalimentare.

Informaţia oficială privind cauza decesului, pină la momentul dat lipseşte.

Materialele FOTO de la faţa locului se anexează.

Executor:

Inginer –  inspector IETEdineţ, sector Briceni                                  Mihail Chiorescu