Marţi 27 august, după inaugurarea lucrărilor la gazoduct, în Casa Sărbătorii din Ungheni a avut loc Forumul Euroregiunii Siret – Prut – Nistru cu tema „Integrare europeană – cooperare transfrontalieră”. Acesta fiind de fapt  cel mai mare eveniment de acest gen din istoria relațiilor bilaterale dintre cele două state.

La Forum au participat  Președintele Raionului Ungheni, Iurie Toma,  Primul-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă și prim-ministrul României, Victor Ponta, Gunther Oettinger, Comisarul European pentru energie, mai mulți miniștri și secretari de stat din Guvernul Român și din Guvernul Republicii Moldova, Preşedintele Consiliului judeţean Iaşi. Cristian Adomniţei,  Președintele Euroregiunii Nistru și al Regiunii Vinnitsa, Serghey Tatusiak, Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, mai mulți primari, președinți de raioane, parlamentari, reprezentați ai administrațiilor publice şi reprezentanţi mass media.

 

       

 

Domnul Iurie TOMA a dat tonul de început al Forumului prin următorul mesaj

“Bine aţi venit la Ungheni! …Welcom!

Ne aflăm în „Casa Sărbătorii”, în zi de sărbătoare, într-un format atât de prietenos, care mi-a prilejuit cea mai lungă frază de salut pe care am rostit-o până astăzi, în calitate de gazdă. Acest lucru mă determină să observ, odată în plus, că la Ungheni a venit timpul marilor proiecte.

Dacă oraşul geamăn de peste Prut, oraşul Iaşi, devine pe zi ce trece, poarta de intrare a Estului în Uniunea Europeană, Ungheniul are şansa istorică să devină celălalt capăt al “hab-ului” poarta prin care Uniunea Europeană vine la noi şi ne readuce acasă. Ne interconectăm cu spaţiul şi timpul căruia îi aparţinem de drept: al pieţei libere şi al valorilor democratice.

                        

 

Întâlnirea noastră de astăzi are astfel, pe lângă un conţinut pragmatic firesc  şi un rol simbolic, pe care îl salut şi la înălţimea căruia avem datoria să ne înălţăm cu toţii.

Vă mulţumesc!”

Pentru a duce la bun sfârșit aceste proiecte, avem nevoie, înainte de toate, de o intensă colaborare politică și administrativă între Guvernele și administrațiile noastre. În același timp, avem nevoie de adâncirea relațiilor de colaborare cu Uniunea Europeană a România și a Ucrainei.