La data de 08 octombrie, de ziua Sf. Dumitru, la Pîrliţa a fost inaugurat Muzeul Tehnicii Agricole, fiind  primul muzeu de acest gen din Republica Moldova.

Este un muzeu în aer liber, înfiinţat cu scopul de a ilustra evoluţia tehnicii agricole din spaţiul geografic al Republicii Moldova. Muzeul se află pe teritoriul întreprinderii agricole SRL ”Agrosfera-BM”, de unde provin cele 120 de exponate: tractoare, prăşitoare, semănătoare, cultivatoare, spropitori pentru îngrăşăminte şi pluguri, inclusiv cele trase de cal.

La eveniment au participat reprezentanţii administraţiei publice locale, primarii localităţilor învecinate, reprezentanţii Rezervaţiei Naturale de Stat ”Plaiul Fagului”, oaspeţii de la Camera Agricolă Iaşi, România, Camera de Comerţ şi Industrie filiala Ungheni, partenerii din Polonia şi anume: reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei, preşedintele Fondului Pădurii Romincka şi gazda evenimentului, Nicanor Buzovoi, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Cereale din Republica Moldova.

”Acest muzeu este deja al doilea proiect realizat în raionul nostru cu susţinerea Programului Asistenţa Poloniei, Consiliul Raional Ungheni fiind  partener în cadrul proiectului. Piaţa agricolă din Sculeni, a fost primul proiect realizat cu susţinerea Poloniei, reprezentând un obiect de perspectivă pentru susţinerea producătorilor locali”, a spus Ursatiev Ludmila, şef Secţie Economie şi Reforme.

Inaugurarea muzeului a fost precedată de Masa rotundă cu genericul ”Oportunităţi de dezvoltare a activităţilor non-agricole în raionul Ungheni”. În cadrul acesteia invitaţii s-au expus în privinţa potenţialului întreprinderilor agricole, parteneriatelor locale pentru dezvoltarea activităţilor non-agricole, diversificarea  activităţilor din zona rurală, perspectiva dezvoltării activităţilor turistice rurale în raionul Ungheni şi, implicit, valorificarea obiectivelor naturale şi culturale cum ar fi: Rezervaţia Naturală de Stat ”Plaiul Fagului”, muzeul satului Pîrliţa, Movila Măgurii ş.a.