Preşedinte raionului Ungheni Iurie TOMA şi Ion Grîu, Consilier principal de Stat al Prim-ministrului în domeniul Energetic s-au întâlnit astăzi la Ungheni împreună cu reprezentanţii Ministerului Economie şi Institului de proiectare SA Gazproeict.
        Aten
ția sporită a fost acordată proiectului comun ce vizează colaborarea în domeniul energetic, şi anume gazoductul Iaşi-Ungheni,  dumnealor  menţionînd importanţa acestui proiect  pentru cele două ţări, dar şi necesitatea efectuării lucrărilor în termenii conveniţi anterior. Dumnealor s-au deplasat în teritoriu în comuna Zagarancea, unde au văzut locul pe unde va trece ţeava de gaz pe rîul Prut şi linia de cale ferată pe unde se v-a putea aduce necesarul pentru construcţia gazoductului, deasemnea şi toate căile de acces către zona unde se vor demara lucrările. Aici deasemnea va fi construită Staţia de măsurări gaze.

                      

     Dl Iurie Toma şi dl Ion Grîu au menţionat că, echipele comune de experţi din cele două ţări se vor întruni pentru a pune la punct planul de acţiuni pentru efectuarea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni.
Amintim că, construc
ția gazoductului Ungheni-Iași este un proiect de importanță națională în Moldova, cât ș
i în România. 
     Conducta de interconectare a Sistemului de transport gaze din România cu Sistemul de transport gaze din Republica Moldova va avea o lungime de 43,28 km. Pe teritoriul României lungimea conductei va fi de 32,8 km, iar pe teritoriul Republicii Moldova va avea lungimea de 10,48 km. Lungimea traversării râului Prut este de aproximativ 700 m din care 570 m pe teritoriul României şi 130 m pe teritoriul Republicii Moldova. Conform fişei tehnice convenite între specialiştii celor două ţări conducta va fi capabilă să transporte gaze naturale în ambele sensuri şi va avea capacitatea maximă de transport de 1,5 miliarde mc/an la presiunea de proiectare de 55 bar. 
Pe teritoriul Republicii Moldova gazoductul se va cupla în conducta de presiune înaltă Bălţi – Ungheni la aproximativ 1.800 m Sud de staţia de distribuţie a gazelor Todireşti, Raionul Ungheni. 
      Preşedintele raionului a declarat că, estimativ, valoarea totală a proiectului de construc
ție a gazoductului Iași – Ungheni este de 19 milioane de euro, iar Comisia Europeană va oferi R. Moldova un grant de 7 mln de euro. Din această sumă R. Moldova îi revin 3 milioane de euro, iar României – 4 milioane.
Pangliga lansării şantierului, se preconizează ca să fie tăiată către 27 august. Totodată, dacă lucrurile vom merge bine ne propunem ca la sfârșitul anului să avem gazoduct, a subliniat preşedintele raionului. 

 

                        

                      

 

                       

       

 

Ex:     Alexandru Şoltoianu – specialist relaţii cu publicul şi mass media

          Tatiana Ciobanu – administrator sait