La 13 iunie curent, în sala de şedinţe a Consiliului raional Ungheni, Crucea Roşie Filiala Ungheni, în parteneriat cu Consiliul raional Ungheni, au desfăşurat o masă rotundă în cadrul Proiectului „Reducerea violenţei împotriva copiilor”, implementat de Crucea Roşie din Moldova

  

La întîlnire au participat, dna Iulia Pancu, vicepreşedintele raionului Ungheni, mass-media locale, reprezentanţi ai Direcţiei Învăţămînt Tineret şi Sport, ai Inspectoratului raional de Poliţie, Centrului de Sănătate Ungheni, directori educativi şi psihologi din cadrul liceelor din oraş, asistenţi sociali din cadrul Direcţiei Asistenţă socială şi protecţie a familiei şi voluntari ai Crucii Roşii.

Directorul Crucii Roşii Filiala Ungheni, dna Elena Gavrişov a vorbit despre rolul Crucii Roşii în cadrul Proiectului  „Reducerea violenţei împotriva copiilor”şi despre rolul voluntarilor în a informa populaţia despre pericolul ce-l poate provoca violenţa.

Inspectorul de la Biroul Siguranţă Copii a Inspectoratului raional de Poliţie, dna Ana Arghire, a informat despre cazuri de violenţă şi măsurile aplicate pe perioada a 5 luni anul curent.

Dna Natalia Raneţcaia, specialist principal în cadrul DRÎTS, a informat despre importanţa educaţiei copiilor în instituţiile preuniversitare de către profesori şi psihologi ( acolo unde sunt ), dar şi problemele cu care se confruntă. Depistarea cazurilor de violenţă pe trimestrul II a crescut în comparaţie cu trimestrul I. Elevii au căpătat o încredere mai mare în profesori, diriginţi şi psihologi.

Pediatrul consultant din cadrul Centrului de Sănătate Ungheni, dna Elena Marcu, a vorbit despe acordarea asistenţei medicale victimelor  violenţei, dar urmare unei Reforme în cadrul Ministerului Sănătăţii, nu mai există Centrul de planificare a familiei ( este vorba despre educaţia tinerilor pînă la căsătorie, a viitorilor părinţi ).

Psihologul de la L.T.”Vasile Alecsandri” din or. Ungheni, dna Tatiana Ţîcu, a informat despre succesele în ceea ce priveşte educaţia elevilor, care au diferite probleme, pentru a fi rezolvate eficient în cadrul adunărilor părinteşti. Dumneaei a atras atenţia asupra faptul că educaţia copilului trebuie să fie prezentă însăşi de la naşterea lui, mai ales că vîrsta de 3 ani, este vîrtsa cînd se formează caracterul copilului. Este importantă desfăşurarea acţiuni programului şi în cadrul grădiniţelor.

Spre finalul întîlnirii, dna Iulia Pancu, a atras atenţia tuturor celor prezenţi şi nu numai, despre importanţa sistemului educaţional al copilului. Ar fi bine ca în toate instituţiile preuniversitare, începutul fiecarei orei să fie dedicat acestui subiect.

Societatea de mîine depinde de noi, de omul pe care il educăm pentru a forma mai departe lanţul perfect al unui viitor mai bun.