Luna mai a fost o lună productivă în activități, ședințe și festivități atât locale cât și internaționale, iar contribuția Consiliului Raional Ungheni a fost semnificativă.

În context, vreau să expun cele mai relevante evenimente:

– La 19 mai curent s-a desfășurat Atelierul de discuții tehnice preliminare pe proiectul Planului Regional de Amenajare a Teritoriului Raionului Ungheni.

Președintele raionului, dnl Ghenadi MITRIUC a menționat:

Realitatea zilelor de astăzi ne demonstrează că doar prin buna organizare a resurselor naturale și umane se obțin succese frumoase. De aceea punem accent pe importanța documentațiilor de urbanism ca documente directoare și vizionare în dezvoltarea raionului nostru.

Mulțumim specialiștilor companiilor IHS România și Grupului de Consultanță și Dezvoltare Europolis International pentru munca depusă și suntem convinși că rezultatele vor fi minunate.

În context, Consiliul raional Ungheni, începând cu data de 27 mai 2022 a inițiat consultarea publică a Planului Regional de Amenajare a Teritoriului raionului Ungheni (PATR Ungheni) pentru anii 2022-2040. Pentru detalii consultă pagina Consiliului Raional Ungheni: http://www.crungheni.md/transparenta-decizionala/consultari-publice-ale-proiectelor/

 

Vizita de studiu, de două zile, la Ungheni, pentru a face schimb de bune practici și cunoștințe în vederea consolidării sistemului de servicii pentru asigurarea bunăstării copilului și familiei la nivel local:

Circa 35 factori de decizie, specialiști și practicieni din raioanele Cantemir, Cimișlia, Ștefan Vodă și Taraclia au fost în vizită de studiu pentru a face schimb de bune practici și cunoștințe în vederea consolidării sistemului de servicii pentru asigurarea bunăstării copilului și familiei la nivel local.

Vizita de studiu a fost organizată cu suportul Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Edificarea unei societăți în care fiecare fată și băiat își realizează potențialul la maxim cu respect și demnitate”, implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” (PPFC).

Factorii de decizie și specialiștii de la Ungheni au împărtășit colegilor despre cum au reușit să reconfigureze sistemul local de protecție a copilului, înregistrând la moment unul din cei mai scăzuți indici privind numărul de copii îngrijiți în sistemul rezidențial. Totodată, aceștia au prezentat experiența lor în planificarea, dezvoltarea și implementarea serviciilor sociale de sprijin și consolidare a familiei, a serviciilor de îngrijire alternativă de tip familial, precum asistența parentală profesionistă, și nu în ultimul rând cum au reușit să asigure finanțarea acestora.

– Dezvoltarea primului centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale în raionul Ungheni:

 

Tatiana Lazăr, vicepreședinta raionului a participat la schimbul de experiență dintre autoritățile publice locale și centrale din Republica Moldova și cele din România privind bunele practici europene în dezvoltarea primului centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale în raionul Ungheni.

„Este o experiență unică. Am discutat cu specialiști de mare valoare din România și am învățat niște practici care ne vor orienta în activitatea noastră, atunci când vom deschide la Ungheni primul centru specializat pentru victimele violenței sexuale” a menționat vicepreședinta.

  • Tot despre sistemul medical vreau să specific că Centrul Stomatologic din mun. Ungheni, și-a schimbat sediul, se află tot în incinta Spitalului Raional, fosta Farmacie.

Clădirea menționată este în plină desfășurare a reparației capitale.

La ultima vizită, 27.05.2022 a dnei Lazar Tatiana, medicul șef Popovici Andrei a menționat: Lucrările sunt conform așteptărilor, meșterii lucrează conform planului de lucru.

În acest sens Consiliul Raional Ungheni a alocat 400, 000 mii lei.

 

 

  • Deasemenea cu contribuția Consiliului Raional Ungheni de 42, 000 mii lei a benefeciat Centrul de sănătate din Valea Mare, pentru procurarea a 8 geamuri și o ușă.

 

  • Luna mai a început pe o notă culturală în cadrul festivității dedicate Zilei lucrătorului din domeniul culturii la care au fost menționați cu diplome angajații din raion cu rezultate remarcabile.

 

  • Totodată au primit diplome și premii bănești participanții din cadrul Festivalului de satiră și umor „Lume, lume, hai la glume”– un frumos eveniment organizat în scopul promovării și valorificării artei teatrale.

  • A devenit o tradiție ca anual Secţia Raională de Cultură şi Turism Ungheni în colaborare cu Rezervaţia Naturală ,,Plaiul Fagului” sub egida Consiliului Raional Ungheni să organizeze Festivalul ,,Sărbătoarea Fagului”, la Tabăra de odihnă  Rădenii Vechi.

Atmosfera de sărbătoare  a fost garantată de cele mai bune formații artistice, de cei mai talentați meșteri, iar cei care  au dorit să regăsească gustul copilăriei au avut parte de degustări  cu bucate tradiționale, miere, sucuri..

Sărbătoarea a adunat formații folclorice de amatori din țară şi din raion, oaspeți și invitați mult – așteptați, meșteri populari, albinari  şi producători autohtoni.

Sărbătoarea Fagului a fost precedată cu Tabăra cioplitorilor în lemn.

  • La 28 mai, curent, la Școala de Hipism Ungheni s-a desfășurat un eveniment inedit, a treia ediție a competiției naționale Cupa „Iacob Ciachir”

Consiliul Raional Ungheni a contribuit financiar, în sumă de 10,000 mii lei pentru buna desfășurare a competițiilor. A fost un spectacol minunat, cu participarea a 13 călăreți și sute de spectatori.

 

 

 

  • La sfârșitul lui mai, Direcția Educație Ungheni a organizat ,,Gala Olimpicilor”, la care au fost menționați cei 37 tineri din raionul Ungheni – Olimpicii 2022. Scopul evenimentului constă în recunoașterea publică a meritelor acestor tinerilor și au fost acordate premii din partea Direcției Educație Ungheni.

 

Astfel au fost premiați 37 tineri:

Locul II – internațional – 1 elev

Locul I – 4 elevi

Locul II – 8 elevi

Locul III – 11 elevi

Mențiune – 13 elevi

 

După cum a menționat dna Iulia Pancu, șefa Direcției Educație Ungheni, rezultatele sunt atât ale elevilor menționați cât și ale cadrelor didactice.

 

Autor: Casian Ilinca, specialist principal, Aparatul președintelui raionului