Pe 23 aprilie, în incinta Consiliului raional Ungheni, a avut loc Conferinţa Internaţională, Parteneriate Europene pentru Dezvoltare Durabilă Locală”.

În cadrul evenimentului a fost lansată Asociaţia “OVR Moldova” şi iniţiativele de colaborare. De asemenea, a fost semnată Carta OVR.

La eveniment au participat preşedintele raionului Ungheni, Iurie Toma, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, preşedintele OVR Internaţional, Michel De Backer, președintele OVR Franța, Anne- Marie Scotto, președintele OVR România, Francisc Giurgiu, OVR Elveția – Cristiane Beguin și primarii orașelor, comunelor, satelor din raionul Ungheni.

Pentru început, cei sosiți la eveniment au avut posibilitatea să admire Galeria proiectelor europene la Ungheni, oferindu-li-se materiale promoționale și urmînd discuţii cu reprezentanții proiectelor.

Ulterior, s-au realizat activităţile planificate. În alocuțiunea sa de deschidere a evenimentului, președintele raionului Ungheni a salutat oaspeţii,  felicitîndu-i cu sărbătorile pascale şi menţionînd următoarele:  Vă mulțumesc pentru receptivitatea de care ați dat dovadă şi prezenţa la acest eveniment important – Conferinţa internaţională ,,Parteneriate Europene pentru Dezvoltare Durabilă Locală”.

Activitatea de azi a pornit de la ideea și tendința consolidării regionale și integrării europene a Republicii Moldova. Prezenţa Dumneavoastră în această sală, dar și activităţile desfăşurate pînă în prezent, confirmă încă o dată vectorul corect al mișcării noastre pro-europene.

Comunicarea noastră se bazează pe solidaritatea civică dintre cetățeni și solidaritatea politică (economică și socială) a țărilor partenere. Evenimentele importante, desfăşurate în ultimul timp – semnarea Acordului de Asociere la Vilnius, eliminarea regimului de vize din 28 aprilie, Acordul de Liber Schimb, dar și întrunirea președinților de raioane din Republica Moldova la București, întîlnirea cu prim-ministrul României, Victor Ponta și cu domnul președinte, Traian Băsescu, vizita domnului ambasador al Belgiei, Filippe Beke la Ungheni, colaborarea CR Ungheni cu partenerii din Estonia, Lituania, Polonia, România cu organizația OVR Belgia, Franța, România, sunt exemple elocvente ale susținerii Uniunii Europene în procesul de integrare a Republicii Moldova în marea familie europeană.

Raionul Ungheni este parte a unor mari proiecte UE – Republica Moldova: construcția gazoductului Iași-Ungheni, construcția drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni, proiectarea și construcția podului rutier Ungheni-Iași. Acest lucru ne motivează, în calitate de reprezentanți ai autorității publice locale de nivelul II, să deschidem cît mai multe porți spre Europa, să promovăm cultura, tradițiile noastre, dar și să stabilim relații economice și sociale.  

Doresc să salut CJ Iaşi – cel mai vechi și apropiat partener European, în realizarea cu succes a unui şir de activităţi şi proiecte comune, ultimul fiind proiectul transfrontalier ,,Transagropolis-Transfrontier agribussines support”. Îmi face o deosebită plăcere că astăzi la eveniment este prezent domnul Cristian Mihai Adomniței, președinte al CJ Iași, împreună cu echipa sa.

Nu mai puțin activ este raionul Ungheni în absorbția proiectelor finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională.

În prezent, în raionul Ungheni, sînt în faza de implementare proiectele ”12 mii de locuitori asigurați cu apă potabilă din 12 localități ”, ”Acces asigurat la viața publică”. Nu în ultimul rînd, doresc să aduc cuvinte de mulţumire noului nostru partener, Rețelei OVR Internațional pentru colaborare, dar mai ales, pentru gestul de solidaritate a poporului European, demonstrat ieri în satul Costuleni, prin susținerea lucrărilor de reparație și dotarea cantinei gimnaziului.

           

Astăzi, la Ungheni, se va lansa Asociația ,,OVR Moldova” și, deoarece  raionul Ungheni este poarta Moldovei spre Europa, această asociație va fi un instrument util pentru viitoarele programe și proiecte de dezvoltare a relațiilor cu Uniunea Europeană.”

În discursul său, președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, şi-a exprimat părerea, atît despre proiectele care leagă cele două maluri, cît și despre succesele înregistrate de OVR România, salutînd şi eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni în spațiul Schengen, începând cu 28 aprilie 2014.

Vicepreședintele raionului Ungheni, Iulia Pancu, a vorbit despre parteneriate internaționale pentru dezvoltare.

Reprezentantul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă a Consiliului Judeţean Iași, Fulga Turcu și Directorul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, Tudor Jijie, au relatat în discursurile dumnealor despre Perspective europene pentru Republica Moldova, în prezent și viitor.

Alocuţiunile reprezentanțiilor OVR au fost precedate de Semnarea Acordului și crearea propriu-zisă a Asociației OVR Moldova,  preşedinte, Violeta Petre.

Oficialii au optat pentru un dialog mai activ între reprezentanții OVR din cele patru state.