Marţi 11 februarie, la Ungheni echipa NEXUS alături de principalii ei parteneri au participat la ceremonia de tăiere a panglicii de inaugurare a Centrului de Servicii NEXUS Ungheni. Din această zi uşile Centrului sunt deschise pentru moldovenii care, fie intenţionează să plece peste hotare, fie se află deja acolo, fie s-au întors sau au de gînd să se întoarcă acasă. La ceremonie au participat reprezentanţi ai delegaţiei UE în Republica Moldova (principalii finanţatori ai proiectului), ai Cancelariei de Stat, Preşedintele raionului Ungheni, Iurie Toma, primarul oraşului Ungheni Alexandru Ambros, reprezentanţi ai comunităţii de afaceri şi ai ONG – lor locale.

Centrul de servicii NEXUS Ungheni va oferi informaţii, consultanţă şi servicii prestate de partenerii NEXUS, reprezentînd domenii importante precum cel social, al angăjării în cîmpul muncii, construcţiilor, transportului, serviciilor medicale, telecomunicaţiilor etc. Centrul este prima cărămidă din întraga platformă NEXUS, care îşi propune să acumuleze o clientelă substanţială de migranţi atît în cadrul Moldovei cît şi în ţările de destinaţie mograţională.

Francisca de Zwager, manager general Nexus Moldova, a subliniat faptul că  “deschiderea Centrului nu este doar un pas înainte, ci reprezintă o piatră de temelie a proiectelor Nexus Moldova. După multe pregătiri suntem bucuroşi să deschidem uşile în faţa oamenilor ca să-i ajutăm să migreze pregătiţi şi să revină mulţumiţi. Nexus Ungheni nu va fi doar un loc frumos amenajat şi comod, ci un centru de servicii prin excelenţă, un loc unde în primul rînd contează nivelul de satisfacţie al clienţilor. În prezent lucrăm intens pentru a lărgi reţeaua de parteneri NEXUS atît la nivel naţional, cît şi la nivel local, din toate cele trei sectoare –public, privat şi asociativ – şi suntem deschişi pentru iniţiative de colaborare.”

Preşedintele raionului Iurie Toma a menţionat în alocuţiunea sa că „Migrează pregătit revină mulţumit,” bun sloganul, de aceea noi în calitate de parteneri suntem optimişti şi sperăm ca acest centru să ofere soluții practice pentru ajutorarea migranților moldoveni în vederea atingerii obiectivelor acestora.

Noi vedem acest centru ca o punte intermediara pentru migranți care doresc să plece peste hotare, ca fiind pregătiţi şi să nu întîmpine probleme peste hotare, ca mai apoi să se întoarcă şi mai necăjiti decît au plecat.

Suntem siguri, cu un tînăr ca Adrian Cheptonar în funcţie de manager a acestui Centru, şi soluțiile complete oferite migranților/diasporei va servi la dezvoltarea unui nivel ridicat de încredere în proiectul NEXUS.

Desigur mai sunt multe de făcut, pînă cînd centrul va deveni cu adevarat functional, dar cred, ca după inaugurare de astazi este doar o problema de timp, pînă la startul unei activitati complete.

Multstimate dle director Cheptanaru, vă puteti baza şi în continuare pe sprijinul nostru. Va doresc dumneavoastră cît şi acestui Centru mult noroc şi o activitate plină de împliniri.”

La rîndul ei, Iulia Pancu, vicepreşedintele raionului, care este şi preşedintele Consiliului consultativ local, a ţinut să remarce că ,, prin implementarea proiectului NEXUS Moldova în oraşul şi raionul Ungheni vom asigura dialogul durabil între sectoarele public, privat şi cel civil. De asemnea vom susţine cetăţenii interesaţi într-o migraţie eficientă, care va contribui în final la dezvoltarea economică a raionului. Atît Consiliul raional, cît şi Primăria oraşului Ungheni, în calitatea noastră de parteneri Nexus Moldova, ne vom aduce aportul la consolidarea legăturii între migraţie şi dezvoltarea prin platforma proiectului, menită să asigure prestarea de servicii integrate pentru migranţii moldovei.”

Aminitim că raionul Ungheni este unul din cele trei raioane selectate, împreună cu Edineţ şi Cahul, la care se va adăuga şi oraşul Chişinău, pentru edificarea şi testarea platformei integrate de servicii – nexus.md – pentru, migranţii moldoveni şi familiile acestora. Platforma va include şi un portal virtual, prin care vor fi oferite informaţii şi acces la produse şi servicii.

Inaugurarea Centrului de Servicii NEXUS Ungheni marchează începutul unei faze ample de implementare a Proiectului Nexus Moldova ”Consolidarea legăturii între migraţie şi dezvoltare : testarea paltformei de servicii integrate pentru migranţi moldoveni şi comunităţile acestora” cu o valoare de 2,5 milioane euro. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, fiind implementat de un consorţiu de parteneri condus de IASCI (Viena, Austria).