Atunci cînd vorbim de dezvoltarea economiei mediului rural, avem în vedere acele avantaje pe care ni le oferă natura şi pe care sîntem absolut obligaţi în a le păstra şi a le valorifica. Sub aceste aspect, astăzi 9 octombrie curent, s-a desfăşurat masa rotundă organizată de Consiliul raional Ungheni, secţia economie şi reformă, cu genericul „Potenţial şi oportunităţi pentru identificarea surselor adiţionale de venit şi autoorganizarea populaţiei din mediul rural”.

De faptul că Republica Moldova este un Picior de Plai, s-au convins deja mulţi parteneri din afara ţări, de această dată vorbim de un parteneriat frumos, durabil şi cu rezultate palpabile cu Polonia. Coordonator în cadrul acestui proiect, Jaromir Krajewski, se află pentru prima dată în Republica Moldova, iar impresiile despre locurile noastre şi cetăţenii ţării sunt dintre cele mai bune. „ Mă aflu pentru prima dată în Republica Moldova, cu părere de rău nu am reuşit să învăţ nici un cuvînt din limba română, ccea ce promit că o voi face cu siguranţă pentru viitoarea vizită. Potenţialul şi posibilităţile de a valorifica sursele de venit şi autoorganizarea populaţiei din mediul rural sunt semnificative. Din acest motiv, vă asigur că partenerii Dumneavoastră străini vor găsi modalitatea cea mai bună de a scoate acest tezaur în evidenţă”, a menţionat dl J.Krajewski.

În alocuţiunea sa, preşedintele raionului Ungheni, doamna Ludmila Guzun, a menţionat că „la moment raionul Ungheni se bucură de proiecte frumoase care trasează toate resursele disponibile din raion pentru a face viaţa cetăţenilor noştri mai bună şi mai sigură. Atunci cînd vorbim de mediul rural, ne apare în faţă imaginea de puritate, de natural, de frumos. Nu este însă sufiecient doar de a ne bucura şi de a privi, ci de a face parte la ocrotirea şi valorificarea acestui mediu. Ţin să aduc pe această cale sincere mulţumiri partenerilor noştri din Polonia pentru această oportunitate de a da o nouă şansă, o nouă viaţă unor obiective turistice importante pentru noi. Turismul rural nu este decît acea modalitate de a îmbina frumos plăcutul cu utilul din care cu siguranţă vom avea de cîştigat”.

Turismul rural este fără îndoială o sursă de venit pentru localităţile rurale ale căror aşezări dispun de un cadru considerat pitoresc, cu case şi gospodării tradiţionale, cu oameni ospitalieri ce au tradiţii culturale şi artistice proprii, cu meşteşugari talentaţi. În acest sens, activitatea turistică poate să rezolve unele dintre problemele economice ale populaţiei.

Finele întîlnirii a fost dedicat lansării traseului turistic Rădenii Vechi. Terasa în aer liber, avînd capacitatea de 72 de locuri, preconizată cu o scenă şi panouri informative a fost deschisă astăzi oficial.

Pe această cale aducem mulţumiri părţilor implicate în acest proiect, Secţiei economie şi reformă din cadrul Consiliului raional Ungheni, dnei Ludmila Urastiev şef; Camerei de Comerţ şi Industrie filiala Ungheni; Agenţia pentru Dezvoltarea Regională şi Integrarea Europeană Ungheni, dar şi oaspeţilor, reprezentanţii Ambasadei poloneze la Chişinău, preşedintele raionului Călăraşi, domnul Sergiu Artene, vicepreşedintele raionului Nisporeni domnul Ion Ţugulea, care s-au arătat deschişi pentru colaborare pe viitor în implementarea proiectelor comune, precum şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor ce au o frumoasă colaborare cu Consiliul raional Ungheni

.